ΔΗΠΑ για κρατικές εγγυήσεις: Δεν μας ξενίζει η συμπεριφορά ορισμένων

ΔΗΠΑ για κρατικές εγγυήσεις: Δεν μας ξενίζει η συμπεριφορά ορισμένων

«Δεν μας ξενίζει το γεγονός πως ακόμα και σήμερα πολιτικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν άλλοθι έναντι των δικών τους ευθυνών, με αποτέλεσμα το θέμα των κρατικών εγγυήσεων να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Εάν η αναγκαία ρευστότητα δεν έφτασε ποτέ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν τόσο ανάγκη, τους μόνους που πρέπει να κατηγορούν είναι τους εαυτούς τους.

Είναι εύκολο και ανέξοδο να αναλωνόμαστε σε εκτιμήσεις και καταγραφή κινδύνων, υπαρκτών ή πιθανολογούμενων και να περιγράφουμε τα δεδομένα που σίγουρα δεν είναι εύκολα. Αντίθετα, είναι πολύπλοκα, πολυσύνθετα και απρόβλεπτα.

Αν πράγματι νοιαζόμαστε για τον τόπο, την προοπτική της οικονομίας, καθώς και την αποτελεσματικότερη υπέρβαση της υφιστάμενης κρίσης, οφείλουμε με τρόπο υπεύθυνο, συλλογικό και συναινετικό να αφήσουμε πίσω τους λαϊκισμούς, τις εύκολες επικοινωνιακές ατάκες, καθώς και τους μικρούς κομματικούς ή προσωπικούς υπολογισμούς.

Είναι φυσιολογικό και θεμιτό, ως ένα βαθμό, ο καθένας από εμάς και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να θέλαμε ή να επιδιώκαμε και άλλα μέτρα. Εντούτοις θα πρέπει να είμαστε πραγματιστές και να παραδεχθούμε πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, υπό τις περιστάσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό, πάντα μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους και την συμμόρφωση μας προς τις συμβατικές μας υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως η κοινωνική ευαισθησία του κράτους περιορίζεται μέχρι εδώ. Τα μέτρα θα πρέπει να αξιολογούνται σε συστηματική βάση και εκεί και όπου εντοπίζονται κενά ή αδυναμίες, το κράτος θα πρέπει να προβαίνει άμεσα στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες ή αναπροσαρμογές.

Άλλωστε, το βασικό ζητούμενο είναι τα μέτρα να έχουν το επιδιωκόμενο έμπρακτο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την επανεκκίνηση της οικονομίας και την στήριξη των μικρομεσαίεων επιχειρήσεων και την διατήρηση των θέσεων εργασίας. »