Δημοτικές εκλογές: Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των εκλογικών κέντρων

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών τονίζει ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του εκλογικού κέντρου, από οποιοδήποτε πρόσωπο, πλην του προεδρεύοντα υπαλλήλου για επικοινωνία με τον οικείο Έφορο ή Βοηθό Έφορο Εκλογών.

Σημειώνεται ότι ο προεδρεύων υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο οποιοδήποτε πρόσωπο κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου και πως έχουν δοθεί ήδη αυστηρές οδηγίες για το θέμα αυτό, μη αποκλειόμενης και της σύλληψης των προσώπων που θα επιχειρήσουν να κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.

Επ’ισης ο Γενικός Έφορος Εκλογών επιθυμεί να τονίσει ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου των εκλογέων, για τη διενέργεια αδιάβλητων και αντικειμενικών εκλογών.

Οι διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις είναι τέτοιες που διασφαλίζουν την πλήρη μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, ιδιαίτερα των εγκλωβισμένων, των φυλακισμένων και των προσφύγων εκλογέων κατεχόμενων κοινοτήτων.

Οι εκλογείς, αφού πάρουν τα ψηφοδέλτιά τους, οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, αφού θα ελέγχεται η είσοδος και κάθε κίνηση των εισερχόμενων στα εκλογικά κέντρα κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο για τυχόν επηρεασμό των ψηφοφόρων από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Οι εκλογείς να είναι βέβαιοι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και ούτε υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ των υστέρων, από οποιοδήποτε πρόσωπο, τί ψήφισε ο καθένας.

Οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι τα ψηφοδέλτια που δίδονται σε αυτούς από τους υπεύθυνους υπαλλήλους, είναι δεόντως σφραγισμένα, με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας. Κάθε ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο, θα πρέπει να έχει στο εξωτερικό του μέρος την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας.