Δημοσκόπηση Sigma: Στην Ευρωβουλή με ΑΚΕΛ, ο Νιαζί

Δημοσκόπηση Sigma: Στην Ευρωβουλή με ΑΚΕΛ ο Νιαζί – Ποιοι άλλοι εκλέγονται

Σύμφωνα με την  τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές,  που παρουσίασε η τηλεόραση του Sigma στην εκπομπή, «Χωρίς Περιστροφές», ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ έχει το προβάδισμα με 27%.

Στη δημοσκόπηση του Sigma,  παρουσιάζεται εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, εκτίμηση κατανομής εδρών καθώς επίσης και ποιοι είναι οι έξι ευρωβουλευτές που έχουν προβάδισμα εκλογής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο ΔΗΣΥ φέρεται ότι θα κόψει πρώτος το νήμα της εκλογικής μάχης, ωστόσο, η εικόνα αυτή ενδέχεται να ανατραπεί από το μέγεθος της προσέλευσης των Τουρκοκυπρίων στις κάλπες οι οποίοι θα ψηφίσουν το ΑΚΕΛ. Ως εκ τούτου η μάχη για την πρώτη θέση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αναφορικά με την μάχη της τέταρτης θέσης, η οποία θα δώσει και το εισιτήριο για την έκτη έδρα στην ευρωβουλή, το θρίλερ ανάμεσα σε ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά.

Σε σχέση με την πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές η τάση παρουσιάζει μια σταθεροποίηση στα ίδια ποσοστά που είχαν καταγραφεί και τον μήνα Απρίλιο.

Αναλυτικά τα ευρήματα

Πρόθεση συμμετοχής

Το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «Μάλλον/Σίγουρα θα ψηφίσω», 17% απάντησε ότι «Σίγουρα/Μάλλον δεν θα ψηφίσω» ενώ το 11% δήλωσε αναποφάσιστο.

Παράσταση νίκης

Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύεται ότι θα νικήσει ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, το 40% απάντησε «Ο ΔΗΣΥ με μικρή διαφορά», 15% «Ο ΔΗΣΥ με μεγάλη διαφορά», 6% «Το ΑΚΕΛ με μικρή διαφορά» και μόλις 1% «Το ΑΚΕΛ μεγάλη διαφορά».

Πρόθεση ψήφου αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν σήμερα

Στην πρόθεση ψήφου αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν σήμερα, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 18,8%. Ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 16%, το ΔΗΚΟ με 8,8%, το ΕΛΑΜ με 5,8%, η ΕΔΕΚ με 5,1% και οι Οικολόγοι Συμμαχία 3,5%. Πιο πίσω η Δημοκρατική Παράταξη καταγράφει 1,5%, το Κίνημα «Γιασεμί» 1% ενώ 1% λαμβάνει και το «Κόμμα για τα Ζώα». «Άλλο» απαντά το 2,1%. Ποσοστό 15,1% απάντησε πως δεν θα ψηφίσει, αναποφάσιστοι δηλώνουν το 8,9%, «λευκό/άκυρο» απάντησαν το 0,6% ενώ το 11,8% δεν απάντησαν.

Πρόθεση ψήφου στα έγκυρα

Επί των εγκύρων ψήφων, ο ΔΗΣΥ, λαμβάνει ποσοστό της τάξεως του 22,3%, το ΑΚΕΛ 19%, το ΔΗΚΟ 10,4%, το ΕΛΑΜ 6,9%, η ΕΔΕΚ 6,1%, και οι Οικολόγοι – Συμμαχία 4%. Ακολουθεί η Δημοκρατική Παράταξη με 1,8% , Κίνημα «Γιασεμί» και «Κόμμα για τα Ζώα» από 1,2%. «Άλλο» επιλέγει το 2,5%, «δεν αποφάσισα» 10,6% και «δεν απαντώ» 14%.

Συσπειρώσεις κομμάτων

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, ο ΔΗΣΥ, καταγράφει για τον Μάιο ποσοστό 65%, το ΑΚΕΛ 74%, το ΔΗΚΟ 66%, η ΕΔΕΚ 67%, η Συμμαχία Πολιτών 32%, η Αλληλεγγύη 38%, οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών 42% και το ΕΛΑΜ 80%.

Εκτίμηση αποτελέσματος

Η εταιρεία Prime Consulting, προχώρησε σε εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος υπολογίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα κυμανθεί από 28 – 32%, το ΑΚΕΛ 27 – 31%, το ΔΗΚΟ 12 – 16%, το ΕΛΑΜ 6 – 10%, η ΕΔΕΚ 5,5 – 9,5%, οι Οικολόγοι – Συμμαχία 3,3 – 5,3%, η Δημοκρατική Παράταξη 1,2 – 3,2%, το κίνημα «Γιάσεμι» 1 – 3%, το «Κόμμα για τα Ζώα» 0,5 – 1,5% ενώ οι υπόλοιποι συνδυασμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι 1 – 3%.

Εκτίμηση Εδρών

Αναφορικά με την εκτίμηση για την κατανομή των εδρών, από δυο ευρωβουλευτές φέρονται ότι εκλέγουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Μια έδρα λαμβάνει το ΔΗΚΟ ενώ η έκτη έδρα θα αποτελέσει το θρίλερ της βραδιάς ανάμεσα στο ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ.

Εκτίμηση Υποψηφίων

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, επανεκλογή στο ευρωκοινοβούλιο φέρεται να κερδίζει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου με ποσοστό 31%. Την ίδια ώρα μάχη στήθος με στήθος για την δεύτερη έδρα του ΔΗΣΥ φαίνεται ότι θα δώσουν οι Νίκος Τορναρίτης και Λουκάς Φουρλάς με τον πρώτο να προηγείται ελαφρώς με 25% και τον δεύτερο να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 24%.

Κούρσα για τρεις φαίνεται ότι θα είναι και η μάχη για τις δυο έδρες του ΑΚΕΛ με τον Τουρκοκύπριο ακαδημαϊκό Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να προηγείται με 27%. Ακολουθούν οι Γιώργος Γεωργίου με 25% και ο Νεοκλής Συλικιώτης με 24%.

Προβάδισμα για επανεκλογή στο ευρωκοινοβούλιο με το ΔΗΚΟ φέρεται να έχει ο Κώστας Μαυρίδης ο οποίος καταγράφει ποσοστό 25%. Πιο πίσω ακολουθούν οι Μαρίνος Μουσιούττας με 21% και Ελένη Θεοχάρους με 20%.

Φαβορί στην ΕΔΕΚ αν καταφέρει να αποσπάσει την έκτη έδρα είναι ο Δημήτρης Παπαδάκης ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 34%. Με ποσοστό 25% ακολουθεί ο Χρήστος Ιακώβου.

Ακλόνητο φαβορί για να εκλεγεί ευρωβουλευτής στην περίπτωση που η έκτη έδρα καταλήξει στο ΕΛΑΜ παρουσιάζεται ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη με ποσοστό 31%.

Ταυτότητα της δημοσκόπησης

Η ποσοτική δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε Παγκύπρια κάλυψη, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με τυχαία δειγματοληψία με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 1130 ατόμων από τις 6/5 – 10/5/2019, από την εταιρεία LS Prime Market Research & Consulting Ltd. To στατιστικό σφάλμα είναι στο (+/-) 3% (95%).

Πηγή: Sigmalive.com