Δημητριάδης: Στόχος, είναι η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των αεροδρομίων μας

Δηλώσεις του ΥΜΕΕ κ. Μάριου Δημητριάδη μετά το πέρας της συνεδρίας  της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων

To θέμα της ανάθεσης μέρους της ασφάλειας των διεθνών αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ιδιωτικό τομέα ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Μάριος Δημητριάδης εξήγησε ότι στη βάση σχετικού κανονισμού που ψήφισε η Βουλή και μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αριθμός υπηρεσιών θα παραχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα.

«Στόχος, είναι η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των αεροδρομίων μας κάτι το οποίο εκτιμώ ότι βρίσκει σύμφωνους τόσο την Κυβέρνηση, όσο και τα μέλη της Επιτροπής Συγκοινωνιών», τόνισε.

Στις υπηρεσίες που θα ανατεθούν περιλαμβάνονται, όπως εξήγησε, ο έλεγχος των χειραποσκευών και ο έλεγχος κάποιων σημείων πρόσβασης. Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως τα θέματα εθνικής ασφάλειας, θα παραμείνουν στις αρμοδιότητες της αστυνομίας.

Αναφορικά με το κόστος ανέφερε ότι το κόστος ασφάλειας και η υποχρέωση παροχής αυτών των υπηρεσιών, βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί το 2006, αφορούν το κράτος. Ως εκ τούτου, το κράτος θα αποφασίσει ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος και κατά πόσον θα είναι το κράτος ή ο επιβάτης.

Η προτίμησή μας, πρόσθεσε, είναι να το επωμιστεί με κάποιο τρόπο το κράτος, λόγω και της εξοικονόμησης που θα προέλθει, από το μειωμένο αριθμό αστυνομικών που θα χρειάζεται στα αεροδρόμια. Επιθυμούμε, ανέφερε, να κρατήσουμε το κόστος των αεροδρομίων μας χαμηλό, μη επιβαρύνοντας τους επιβάτες.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι οι ενέργειες που θα γίνουν, βασίζονται σε εξειδικευμένη μελέτη που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε συνεργασία με την Αστυνομία. «Η όλη προσπάθεια για υλοποίηση της απόφασης μπορεί να πάρει μέχρι το τέλος του χρόνου», συμπλήρωσε.

Η διαδικασία θα γίνει, κατέληξε, σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια εταιρεία, με την οποία θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Θα ακολουθήσει προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού και εκπαίδευση του προσωπικού.