Δημητριάδης-Σιαρλή διαπραγματεύτηκαν τις ιδιωτικοποιήσεις, λέει ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ο Νίκος Αναστασιάδης που τις διαπραγματεύτηκε και τις συμφώνησε και ούτε είναι αυτός που ερμήνευσε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης Χριστόφια έναντι της Τρόικας, «αλλά ο Πανίκος Δημητριάδης και ο Βάσος Σιαρλή», τονίζει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται περί προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Και  διερωτάται γιατί η Κυβέρνηση δεν σώζει τον τόπο από τις ιδιωτικοποιήσεις, προχωρώντας αμέσως στην υπογραφή του μνημονίου.

«Ο Νίκος Αναστασιάδης τηρώντας εθνικά υπεύθυνη στάση, στήριξε το μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε ο Δημήτρης Χριστόφιας, παρά τις σημαντικές επιμέρους διαφωνίες του» και βρέθηκε ενώπιον του διλήμματος ή ένα μνημόνιο που είχε πρόνοιες με τις οποίες και ο ίδιος διαφωνούσε, ή χρεοκοπία της χώρας… «η χρεοκοπία «ποτέ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη».

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραθέτει αυτούσιες τις δηλώσεις του Διοικητής της ΚΤ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στις 8 Ιανουαρίου… «λυπούμαι ότι θα είμαι λίγο ωμός και οδυνηρός, αλλά έχουμε δεχθεί μέσα στο μνημόνιο συναντίληψης ότι, να κριθεί αναγκαίο θα δεχθούμε και ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών. Αυτό το έχουμε αποδεχθεί ήδη. Δηλαδή το να συζητούμε δημόσια ότι δεν θα κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που το έχουμε δεχθεί μέσα στο μνημόνιο δεν στέλλει το σωστό μήνυμα και θα μας δυσκολέψει και εμάς ως Κεντρική Τράπεζα αύριο που θα βρεθούμε στη Φρανκφούρτη».

Παραθέτει αυτούσιες και δηλώσεις του κ. Σιαρλή στο κρατικό ραδιόφωνο στις 11 του μήνα, ότι «ουδείς από την παρούσα κυβέρνηση μπορεί να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσα από την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνεται ξεκάθαρη αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις. Από το τελικό ποσό που θα προκύψει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα διαφανεί κατά πόσο θα χρειαστεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και με ποιο τρόπο».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, τονίζει ο κ. Νεοφύτου, εισηγείται την εξέταση υπαλλακτικών τρόπων για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται αυτή η συμβατική δέσμευση της κυβέρνησης και ότι μια πιθανή αξιόπιστη υπαλλακτική πρόταση είναι αυτή που πρότεινε ο Κίκης Καζαμίας, παραπέμποντας σε δηλώσεις του κ. Καζαμία στο περιοδικό «Νεολαία» της ΕΔΟΝ (τεύχος 128) ότι «οι ημικρατικοί οργανισμοί κρίνω πως έχουν επιτελέσει τον κοινωνικό τους ρόλο … αν θεωρηθεί αναγκαία η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα κρίνω ότι τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εκ των προτέρων νοουμένου ότι ο βασικός έλεγχος παραμένει στο κράτος. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών αφορά περισσότερο ολόκληρη την κυπριακή οικονομία και όχι μονάχα τους λίγους εργαζόμενους, σε αυτούς, που πρέπει να νιώθουν, έτσι και αλλιώς, τυχεροί και προνομιούχοι που εργοδοτούνται σε αυτούς»