Δημητριάδης: Σημαντικό για την οδική ασφάλεια το νάρκοτεστ

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του νάρκοτεστ.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «σήμερα έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για νάρκοτεστ. Θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας ελπίζω μέχρι την Παρασκευή οπότε από Δευτέρα θα μπορεί η Αστυνομία να αρχίσει να διενεργεί ελέγχους για χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Είναι κάτι σημαντικό όσον αφορά την οδική ασφάλεια , τα ναρκωτικά δυστυχώς υπάρχουν στη ζωή μας , προηγουμένως υπήρχαν περιπτώσεις οδηγών που οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών και δεν μπορούσαν να εντοπιστούν. Τώρα υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην Αστυνομία να τους εντοπίζει και να μην τους αφήνει να οδηγούν για να μην υπάρχει και θέμα οδικής ασφάλειας

Είναι έτοιμη η Αστυνομία, υπάρχει ο εξοπλισμός στο Κρατικό Χημείο, δηλαδή οι φορητές συσκευές, έχουν εκπαιδευθεί οι αστυνομικοί και θα αρχίσουν με κάποιο πρόγραμμα, και σύντομα θα είναι κάτι το σύνηθες.

Όταν εντοπιστούν, το επόμενο βήμα είναι να λαμβάνεται δείγμα από αίμα και αυτό να ελέγχεται στο κρατικό χημείο για να είναι απόλυτα επιβεβαιωμένη η ανάλυση και αυτός είναι ο τρόπος που το κάνουν και στις υπόλοιπες χώρες».

Ερωτηθείς για τα πρόστιμα και τις ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θα είναι αυστηρές οι ποινές φαντάζομαι ειδικά όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών. Υπάρχουν και οι συνήθεις ποινές και στερήσεις αδειών. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πρωτοβουλία για να γίνουν πιο αυστηρά τα πρόστιμα και ποινές και όλα αυτά στοχεύουν στη μείωση των δυστυχημάτων γιατί τα περισσότερα οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Όσον αφορά τους νέους προχωρούμε με σημαντικά μέτρα για εισαγωγή μαθημάτων και στα λύκεια, και με τα νομοσχέδια ώστε αναφορικά με τη θεωρητική εξέταση οδηγών να γίνονται πιο σωστές οι εξετάσεις.

Εκεί που μένει να επενδύσουμε περισσότερο είναι στις αποτρεπτικές ποινές για τους μεγαλύτερης ηλικίας οδηγούς και εκεί το πιο σημαντικό μέτρο είναι αυτό της φωτοεπισήμανσης».