Δημητριάδης: Παραπλανητικές οι αναφορές για Λαική και ELA

Σε σημερινή ανακοίνωσή του με αφορμή άρθρο των New York Times για τη ρευστοτική στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, αναφέρει ότι οι ενέργειες που έγιναν κατά την περίοδο εκείνη από την ΚΤΚ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, απέτρεψαν την άτακτη χρεωκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και κατ’ επέκταση του κυπριακού κράτους και πέτυχαν να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.
Ο τέως διοικητής αναφέρει ότι:

“Σε άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times στις 17 Οκτωβρίου 2014 γίνονται και πάλι παραπλανητικές αναφορές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, που αυτή τη φορά αφορούν τη ρευστοτική στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου”.

Η αναφορά που γίνεται στο χθεσινό άρθρο βασίζεται σε απόρρητα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία, όπως σημειώνει, “ως εκ τούτου, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω” και προσθέτει “Υπενθυμίζω όμως ότι αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διέκοπτε την παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα προτού ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μνημόνιο, η τράπεζα θα κατέρρεε και το κυπριακό κράτος, το οποίο δεν ήταν σε θέση να αποζημιώσει καν τους ασφαλισμένους καταθέτες, θα οδηγείτο σε άτακτη χρεωκοπία”.

“Όλοι οι καταθέτες της τράπεζας δεν θα είχαν πρόσβαση στις καταθέσεις τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης, ενώ οι δανειολήπτες θα καλούνταν να αποπληρώσουν άμεσα τα δάνειά τους. Η εκκαθάριση και διάλυση μιας συστημικής τράπεζας, με τη σειρά της, θα οδηγούσε στην κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, με πραγματικά ολέθριες συνέπειες για τη χώρα.
Υπενθυμίζω επίσης ότι η πρώτη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με το Eurogroup, η οποία τελικά απορρίφθηκε από την κυπριακή Βουλή, περιλάμβανε την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.”

Για την παροχή ρευστότητας προς τη Λαϊκή Τράπεζα, διευκρινίζει ο κ. Δημητριάδης, “η Κεντρική Τράπεζα λάμβανε ως εχέγγυο, στοιχεία ενεργητικού από τη Λαϊκή Τράπεζα τα οποία είχαν ονομαστική αξία κατά πολύ μεγαλύτερη από τη ρευστότητα που παρείχε. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνταν με λεπτομέρεια και κρίνονταν ως επαρκής εξασφάλιση από τα αρμόδια τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας.”

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι “Οι ενέργειες που έγιναν κατά την περίοδο εκείνη από την ΚΤΚ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, απέτρεψαν την άτακτη χρεωκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και κατ’ επέκταση του κυπριακού κράτους και πέτυχαν να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.”