Δημητριάδης: Νέα σελίδα για το Λιμάνι Λεμεσού

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, υπεγράφησαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τα τρία συμβόλαια για την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, σηματοδοτώντας τη “νέα σελίδα για το μεγάλο λιμάνι της Κύπρου”.

Την άδεια διαχείρισης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων πήρε η κοινοπραξία Eurogate/Interorient και East Med Holdings και η κοινοπραξία DP World/GP Vasilopoulos πήρε τις άδειες διαχείρισης για τις θαλάσσιες υπηρεσίες και το σταθμό γενικού εμπορίου.

“Η οικονομία της χώρας αποκτά μια νέα πύλη ανάπτυξης., Η νέα εποχή για το λιμάνι Λεμεσού ξεκινά”, ανέφερε σε ομιλία του στην τελετή υπογραφής των συμβολαίων ο κ. Δημητριάδης προσθέτοντας ότι το κράτος θα έχει έσοδα 1,9 δισ ευρώ στα επόμενα 25 χρόνια.

Με την υπογραφή των συμβολαίων το κράτος θα εισπράξει 10 εκ. ευρώ ως μπόνους υπογραφής, (€7,5 εκ από την Eurogate και €2,5 εκ από την DP World για τα δύο συμβόλαια).

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης, το κράτος διατηρεί την ιδιοκτησία του Λιμένα Λεμεσού, προσθέτοντας ότι «οι διαχειριστές με τη γνώση και τη εμπειρία τους διασφαλίζουν τη μελλοντική προοπτική του μέσω της αύξηση των εμπορικών δραστηριοτήτων και τις βελτιωμένες πρακτικές».

Επεσήμανε ότι η Λεμεσός και η κυπριακή οικονομία ευρύτερα, θα ωφεληθούν από τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργική αναβάθμιση του Λιμένα, καθώς οι διαχειριστές έχουν αναλάβει να επενδύσουν σημαντικά σε ανωδομές και συστήματα που παρέχουν βελτιωμένη εμπορική λειτουργία.

«Το προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για το δημόσιο, σε έσοδα και επενδύσεις, κατά τη διάρκεια των συμβάσεων ανέρχεται σε περίπου €1,9 δισεκατομμύρια, βάσει των οικονομικών σχεδίων που οι ίδιοι οι διαχειριστές κατέθεσαν», προσθέτοντας ότι το ποσό υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, ενώ πολλαπλές αναμένεται να είναι οι λειτουργικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την αυξημένη δραστηριότητα του λιμανιού.