Δημητριάδης: Η Κύπρος να πει ένα συγνώμη στον Δημήτρη Χριστόφια…

Ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, έγραψε «Δύο λόγια για τον Δημήτρη Χριστόφια».

Αναφέρθηκε στη γνωριμία τους  και στις δύσκολες στιγμές της Κυπριακής οικονομίας. Καταλήγοντας ο Πανίκος Δημητριάδης, είπε: «Καιρός είναι πιστεύω ολόκληρη η Κύπρος να πει ένα συγνώμη στον Δημήτρη Χριστόφια για τα όσα αδίκως του καταλόγισε. ‘Έστω και μετά θάνατον»

Δείτε αυτούσια την ανάρτηση:

“Γνώρισα το Δημήτρη Χριστόφια γιά πρώτη φορά στις αρχές του 2012, λίγο πριν με διορίσει Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).

Στην πρώτη μας συνάντηση μου έκανε εντύπωση η απλότητά του, η σεμνότητά του, ο πατριωτισμός του, η ανησυχία του για τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας αλλά και ο διεθνισμός του.

Όταν ανέλαβα την θέση του Διοικητή, άρχισα να έχω συχνά επαφή μαζί του. ‘Οχι γιατί ο ίδιος έκανε παρεμβάσεις στο έργο της ΚΤΚ – κάτι που δεν έκανε ποτέ, γιατί σεβόταν την ανεξαρτησία όχι μόνο της τράπεζας αλλά και του Διοικητή της. Αλλά, γιατί τις μέρες εκείνες επιβαλλόταν στενή συνεργασία και επαφή μεταξύ της ΚΤΚ και της κυβέρνησης για να διασώσουμε το τραπεζικό σύστημα από την ολική του κατάρρευσή του, η οποία ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε την Κύπρο σε χρεοκοπία και έξοδο από την ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν, πολιτικά και εθνικά.

Δέχθηκε την κρατικοποίηση της Λαϊκής τράπεζας με αμηχανία και χιούμορ και ουδέποτε θέλησε να επιβάλει τις δικές του θέσεις η ανθρώπους στο ΔΣ της τράπεζας – ουσιαστικά αν μπορεί να τον επικρίνει κάποιος για κάτι ήταν η συλλογικότητά του και ο σεβασμός στην Βουλή και τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους και άφησε να “κόψουν και να ράψουν” σε σχέση με τους διορισμούς στο ΔΣ της κρατικής, πλέον, Λαϊκής.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έδειξε μια πραγματική ανησυχία για τα ευάλωτα στρώματα. Πάλεψε με τους λειτουργούς του υπουργείου οικονομικών να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα ήταν λιγότερο οδυνηρές για αυτούς που πραγματικά θα υπέφεραν από τα μέτρα λιτότητας.

Κατέληξε στην προκαταρτική συμφωνία με την τρόικα το Νοέμβρη του 2012. Ήταν έτοιμος να την υπογράψει αλλά η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν ήταν. Το Γιούρογκρουπ αποφάσισε να περιμένει τις εκλογές.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τού καταλόγισαν πολλά και αδίκως, περιλαμβανομένης και της απόφασης του Γιούροκρουπ να περιμένει τις εκλογές, στις οποίες ο ίδιος δεν ήταν κάν υποψήφιος.

Η τελευταία φορά που μίλησα στο Δημήτρη Χριστόφια ήταν όταν με πήρε τηλέφωνο τον Οκτώβρη του 2017 να με συγχαρεί για τη δημοσίευση του βιβλίου μου. Μου μίλησε για το θάρρος μου να προσπαθήσω να αποκαταστήσω την αλήθεια, γιατί πίστευε ότι αυτοί που έφτιαξαν τα ψεύτικα αφηγήματα για την κρίση του 2012-13 ήταν αδίστακτοι. Είχαν ιστορία και προϊστορία.

Καιρός είναι πιστεύω ολόκληρη η Κύπρος να πει ένα συγνώμη στον Δημήτρη Χριστόφια για τα όσα αδίκως του καταλόγισε. ‘Έστω και μετά θάνατον”.