Δημητρίου για Αγιά Σοφιά: Τα μνημεία δεν έχουν φωνή αλλά αποδοκιμάζουν αυτούς που δεν τα σέβονται

Δημητρίου: Τα μνημεία δεν έχουν φωνή αλλά αποδοκιμάζουν αυτούς που δεν τα σέβονται και τα μετατρέπουν σε εργαλείο αποστολής πολιτικών μηνυμάτων.

Η οικουμενική Αγία Σοφία με τη σημερινή, επίσημη μετατροπή της σε τζαμί, μετατρέπεται σε απόδειξη εσωστρέφειας και ακόμη μεγαλύτερης απομάκρυνσης της Τουρκίας, από κάθε αντίληψη σεβασμού των πολιτιστικών μνημείων και όχι μόνο.

Τίθεται ξεκάθαρα απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι σε αρχές και αξίες που είναι ριζωμένες πάνω στις έννοιες του διαφωτισμού, της συμπόρευσης, της κοινωνικής ανάπτυξης μέσα και από τον πολιτισμό.

Τα μνημεία δεν έχουν φωνή αλλά αποδοκιμάζουν αυτούς που δεν τα σέβονται και τα μετατρέπουν σε εργαλείο αποστολής πολιτικών μηνυμάτων.

Η σκέψη μας και το βλέμμα μας είναι και θα παραμείνουν στραμμένα στην Αγία Σοφία ως αυτό που είναι: Ένα οικουμενικό σύμβολο που τα τελευταία 85 χρόνια, είναι μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας.

Καταδικάζουμε και πάλι τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και αποδοκιμάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο, στο όνομα του παγκόσμιου πολιτιστικού σεβασμού, τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.