Δηλώσεις Αναστασιάδη στο οδόφραγμα Δερύνειας

Στην Κύπρο θα βρίσκεται ο Διευθυντής Προγραμμάτων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα, με σκοπό να εξεταστούν οι παράμετροι των όσων συζητούνται στις συνομιλίες, δηλαδή κατά πόσον ότι συζητείται συνάδει ή όχι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αργά σήμερα το απόγευμα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια σύντομης πεζοπορίας προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, το οποίο στεγάζεται δίπλα από το Οδόφραγμα Δερύνειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «η εδώ παρουσία μου δεν αποτελεί παρά μια συμβολική –αν θέλετε– ενέργεια για να καταδείξω πόσο αποφασισμένοι είμαστε να δουλέψουμε, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για οδοφράγματα. Αυτός είναι ο στόχος και η επιδίωξή μας.

Το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπως και εκείνο του Απλικίου – Λεύκας, θα ήταν προ πολλού έτοιμα εάν δεν υπήρχαν κάποιες απαιτήσεις, κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και στις οποίες δεν θέλω να κάνω αναφορά. Αλλά η ουσία παραμένει μια: ότι επιτέλους, τουλάχιστον το οδόφραγμα της Δερύνειας, οδεύει προς το τέλος. Θέλω να ελπίζω ότι θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αυτό που έχουμε συμφωνήσει και θα επιτρέψει έτσι την ευκολότερη πρόσβαση στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και θα αποτελέσει την απαρχή της λεωφόρου για επιστροφή στις κατεχόμενες περιοχές.

Γνωρίζεται καλά τις προσπάθειες που καταβάλλω, όπως είναι καλά γνωστές και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Δεν θα πρέπει οι δυσκολίες να κάμπτουν την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε για λύση. Αυτό που έχει σημασία είναι η λύση που τελικά –κατ ‘ ευχήν θα συμφωνηθεί – να είναι μία λύση που να επιτρέπει την ελπίδα και όχι να οδηγεί την επομένη σε νέες περιπέτειες. Γι’ αυτό και οι δυσκολίες και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε να ξεπεραστούν, έτσι ώστε να μπορεί η λύση να είναι βιώσιμη, να είναι λειτουργική, να δημιουργεί προοπτικές για ειρηνική συμβίωση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε, δε, πως οι επόμενες μέρες θα συνοδευτούν από την επίσκεψη στην Κύπρο του Διευθυντή των Προγραμμάτων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό να μελετηθούν οι παράμετροι που αφορούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο σε σχέση με ό,τι συζητείται στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Θα πρέπει να πω ότι αυτές τις μέρες, την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι εδώ και ο Διευθυντής των Προγραμμάτων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκείμενου να δούμε τις παραμέτρους των όσων συζητούνται στις συνομιλίες, δηλαδή κατά πόσον συνάδουν ή όχι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα δημιουργήσουν τις προοπτικές έτσι ώστε να επανέλθει η ελπίδα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.