Κ.Ε: Ο Έιντε με τις δηλώσεις του ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά

Στο ζήτημα που προέκυψε με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρθηκε εκτενώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε σε ερωτήσεις, ως ακολούθως:

Ερώτηση: Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για τις εκλογές στη Γαλλία;

Απάντηση: Σίγουρα ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα που ανέμενε όλη η Ευρώπη. Είναι σημαντικό που έχουμε νέο υποψήφιο που πιστεύει στην ΕΕ και τα θέματά της και θεωρούμε ότι η εκλογή του εν λόγω υποψηφίου στην Γαλλία (αν λάβουμε υπόψη και την ανθυποψήφιό του) δεν μπορεί παρά να είναι μια θετική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη.

Ερώτηση: Ποιές είναι οι βασικές ενέργειες του κ. Eide που οδήγησαν στη δημόσια επίκριση;

Απάντηση: Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων και βλέπουμε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ να υιοθετεί με τις δηλώσεις του τους εκφοβισμούς που ακούμε καθημερινά από τον τουρκική πλευρά. Ξέρουμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Αντίθετα, διεξάγονται σε ένα κλίμα, το οποίο στην ουσία δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ο δε Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ, αντί να ασκεί κριτική σε αυτές τις καθημερινές απειλές από Τούρκους αξιωματούχους, στην ουσία τις επικαλείται έτσι ώστε να ασκεί έμμεσα κριτική στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως, αντί να ασκεί κριτική σε αυτές τις απειλές που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση και σε τερματισμό των διαπραγματεύσεων, τις επικαλείται και τις χρησιμοποιεί δημόσια για να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν μπορεί κανένας να θεωρήσει την εν λόγω προσέγγιση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ ΟΗΕ ως εποικοδομητική σε καμία απολύτως περίπτωση. Αναμέναμε να ασκήσει κριτική στις προσεγγίσεις και τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς. Όσοι δεν ασκούν κριτική, έχουν ευθύνη διότι στην ουσία, αν δεν ασκούμε κριτική, ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους ενέργειες.

Είδαμε επίσης τις δηλώσεις του κ. Eide για «ενισχυμένο ρόλο του ΟΗΕ», όπως ζητά ο κ. Akinci, κάτι με το οποίο ο κ. Eide συμφωνεί. Έχει ήδη συζητηθεί κάτι τέτοιο και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική. Μάλιστα ο ΓΓ ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι τα ΗΕ δεν διεκδικούν έναν τέτοιο ρόλο και έχουμε τον κ. Eide να ενθαρρύνει με δηλώσεις του κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Έχουμε κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα να συζητήσουμε με την ατμόσφαιρα γύρω μας να μην είναι και η καλύτερη, λόγω των ενεργειών της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι επιθυμούμε πραγματικά να δούμε πρόοδο, σε αντίθεση με το πώς συμπεριφέρθηκε η άλλη πλευρά όταν έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για 60 περίπου μέρες και έχουμε τον Ειδικό Σύμβουλο να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Οι δηλώσεις του δεν είναι καθόλου βοηθητικές. Δοκιμάστηκε αυτή η συνταγή και μάλιστα με δική μας συγκατάθεση και είδαμε τα αποτελέσματα. Εμείς δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια. Ο ρόλος των ΗΕ είναι ξεκάθαρος και ο ΓΓ ξεκαθάρισε ότι τα ΗΕ δεν διεκδικούν ρόλο επιδιαιτησίας. Βλέπουμε όμως ότι ο ειδικός σύμβουλος ΟΗΕ υιοθετεί μια διαφορετική γραμμή. Γίνεται επίκληση απειλών ενόψει υλοποίησης ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας ή ενόψει Προεδρικών Εκλογών που θα γίνουν το 2018.

Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με ιδέες του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ επί θεμάτων ουσίας. Ο ΓΓ θέλει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο να υπάρξει πρόοδος, αλλά για να υπάρξει πρόοδος σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πρέπει όλοι να είναι βοηθητικοί. Σίγουρα αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν βοηθητικές προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε όλοι.

Ερώτηση: Έγινε αναφορά από τον εκπρόσωπο του ΓΓ για κίνδυνο «να εξαντληθεί ο χρόνος». Μήπως αυτό επηρεάζει την κατάσταση;

Απάντηση: Σίγουρα είναι κάτι που το ανέφερε ο κ. Eide. Θεωρούμε ότι μια τέτοιου είδους προσέγγιση, ειδικότερα με επίκληση των τουρκικών απειλών (αντί να τις καταδικάζει), δεν δημιουργεί και το καλύτερο κλίμα για συνομιλίες.

Θυμίζω ότι η πρέσβειρα των ΗΠΑ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το ΓΓ ΟΗΕ θα αφορά κατά κύριο λόγο τις απειλές της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνεται και αναφορά στις δηλώσεις του κ. Eide. Ας είμαστε ρεαλιστές: Πέρασαν 27 Ειδικοί Σύμβουλοι του ΓΓ ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Κυπριακού. Δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένη οποιαδήποτε πλευρά με οποιονδήποτε από τους 27. Εκείνο που έχει σημασία είναι να τίθεται το πλαίσιο λειτουργίας του Ειδικού Συμβούλου, όπου χρειάζεται να ασκείται κριτική και σίγουρα να μην επαναλαμβάνεις τα λάθη όπως αυτό που κάναμε το 2004 με δική μας συγκατάθεση που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα. Αυτό έχει σημασία, αυτό πράττουμε και είναι σε αυτό το πλαίσιο που έγιναν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθεί αποπομπή;

Απάντηση: Δεν υπάρχει μια τέτοια απόφαση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκείνο που γίνεται από τη δική μας πλευρά είναι να καθορίζεται το πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ ΟΗΕ.

Ερώτηση: Αν η υπάρχουσα διαδικασία αποτύχει, θα τεθούν άλλες επιλογές στο τραπέζι;

Απάντηση: Δεν εναπόκειται στα ΗΕ να κάνουν κάτι τέτοιο, ούτε γνωρίζω αν οι δηλώσεις του κ. Eide αποσκοπούσαν να λειτουργήσουν προς μια τέτοια κατεύθυνση. Δεν είναι όμως κάτι που εμπίπτει στις αρμοδιότητες ΟΗΕ.

Ερώτηση: Όσον αφορά την κατάσταση στην Αστυνομία, έχουμε νεότερα για ενδεχόμενο παύσης Υπαρχηγού;

Απάντηση: Όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.