Δηλώσεις Συλλούρη για Κυπριακό και επιτροπή θεσμών

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Δημήτρης Συλλούρης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λάρνακας Αντρέα Λουρουτζιάτη και στελέχη του κόμματος επισκέφτηκε σήμερα την Αστυνομική Διεύθυνση της Λάρνακας και περιόδευσε σε κύριους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Οι κύριοι Συλλούρης και Λουρουτζιάτης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές με τους Λαρνακείς και να ακούσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες τόσο των καταστηματαρχών όσο και των πολιτών της Λάρνακας. Στη διάρκεια της περιοδείας του ο κύριος Συλλούρης σχολίασε και τις εξελίξεις στο κυπριακό λέγοντας:

«Την ευθύνη για τη στασιμότητα στο κυπριακό την έχει η Άγκυρα και οι εγκάθετοι της στην Κύπρο και όχι οι Τουρκοκύπριοι. Αν κάτι ξεκαθάρισε στις διαβουλεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν, είναι ότι η Τουρκία επιμένει σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Αν για όλους μας έχουν ξεκαθαρίσει οι Τουρκικές προθέσεις τότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική και την τακτική μας. Υπάρχει βάση για να εδραιώσουμε την ενότητα. Υπάρχει η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Η δική μας οπτική γωνία είναι ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίασης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων. Ως τέτοιο πρέπει να αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε αν θέλουμε να εκθέσουμε την Τουρκία ως εισβολέα και να την πιέσουμε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της», σημείωσε ο κ. Συλλούρης και συνέχισε:

«Ιδιαίτερα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οποιαδήποτε λύση θα εδράζεται στα τετελεσμένα της εισβολής δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλή λύση. Η ΔΔΟ όσο και η νεόφερτη πολυπεριφερειακή ομοσπονδία που σήμερα κάποιοι την έχουν φέρει στην επιφάνεια, συγκρούονται με τις αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς της ΕΕ και δεν οδηγούν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Η μόνη χρησιμότητα που είχε διαχρονικά η ΔΔΟ ήταν να καμουφλάρει τις πραγματικές επεκτατικές βλέψεις τις Τουρκίας και έτσι βρεθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα.

Πρέπει επίσης να σταματήσουμε να χειροκροτούμε τους θεατρινισμούς της Άγκυρας, αποδεχόμενοι τη θεωρία ότι υπάρχει η καλή και η κακή τουρκική πολιτική. Η πολιτική των Τούρκων δεν χωρίζεται σε καλή και κακή. Η πολιτική των Τούρκων είναι μια, πάγια, συνεκτική, επεκτατική και υλοποιείται με συνέπεια από όποιον και αν βρίσκεται στην εξουσία», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Δημήτρης Συλλούρης σχολιάζοντας το έργο της Επιτροπής Θεσμών για την οικονομία, ανέφερε:

«Η Επιτροπή Θεσμών ολοκλήρωσε την έρευνα της για την οικονομία και ήδη ετοιμάζεται το πόρισμα της. Εύχομαι ότι οι θεσμοί δικαιοσύνης στον τόπο μας θα αξιοποιήσουν τα δικά μας πορίσματα και όλο το υλικό που έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή Θεσμών.

Τα ευρήματα και τα τεκμήρια μας, θα τους βοηθήσουν στις έρευνες που διεξάγουν για την οικονομία. Κάναμε ότι ήταν δυνατό μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων και της δικαιοδοσία της Επιτροπής για να φωτίσουμε την αλήθεια για την καταστροφή της οικονομίας.

Το δικαιακό σύστημα οφείλει να αποδείξει στην κοινωνία μας ότι είναι ανάχωμα στη διαφθορά, τη διαπλοκή και την παρανομία και ότι διαθέτει τη βούληση και την αποφασιστικότητα για να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους», σημείωσε ο κ. Συλλούρης και συνέχισε:

«Οι θεσμοί δικαιοσύνης της κυπριακής πολιτείας πρέπει να αποδώσουν δικαιοσύνη και να αποδείξουν έστω και τώρα ότι το κυπριακό κράτος είναι κράτος δικαίου. Οι πολίτες απαιτούν να πληρώσουν οι ένοχοι. Μόνο με την αυστηρή τιμωρία και την ολοκληρωτική κάθαρση θα αποφύγουμε να επαναλάβουμε αυτά που έγιναν στον παρελθόν, θα αποκαταστήσουμε την πίστη της κοινωνίας στους θεσμούς και θα πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει δικαιοσύνη στον τόπο μας», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ