Δηλώσεις Προδρόμου για τις επιλογές στους ημικρατικούς οργανισμούς

Για τις επιλογές των διοικητικών συμβουλίων των Ημικρατικών

1. Η απόφαση για διορισμό των διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών είναι μια πολιτική επιλογή. Η νέα κυβέρνηση που προήλθε από την ετυμηγορία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών έκανε, όπως είχε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, επιλογές προκειμένου να προωθήσει τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

2. Ήταν λογικό και επόμενο γι’αυτές τις επιλογές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαβουλευτεί με την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων που στήριξαν την εκλογή του και στηρίζουν την κυβέρνησή του. Χωρίς όμως οι επιλογές του να εξαντλούνται σε αυτή τη διάσταση, αφού τελικά στα συμβούλια πασιφανώς μετέχουν πολίτες από την ευρύτερη κοινωνία.

3. Είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία αυτή γίνεται στη βάση νομοθεσίας που προνοεί συγκεκριμένα κριτήρια και ιδιότητες για τα μέλη των συμβουλίων. Αυτό και μόνο αποτελεί μια σαφή διαφοροποίηση από το παρελθόν. Όπως σημαντικό είναι το ότι τα συμβούλια δεν θα κατατρίβονται στο εξής με προσλήψεις και προαγωγές, αφού αυτό το έργο ανατίθεται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Αυτό και μόνο είναι μια καλή απάντηση στο παρελθόν της κομματοκρατίας και της διαδεδομένης υποψίας για ρουσφέτι.

4. Με μια ματιά στο σύνολο των διορισμών και ιδιαίτερα στις προεδρίες, είναι φανερό ότι:

– έχουν επιλεγεί άνθρωποι με ξεχωριστά προσόντα και ικανότητες από την ευρύτερη κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και πολιτικά δραστηριοποιημένων προσώπων.

– εκείνο που προέχει δεν είναι ο περιπτωσιολογικός σχολιασμός, αλλά τα αποτελέσματα που περιμένουμε από τα νέα συμβούλια, ιδιαίτερα μάλιστα μέσα στις σημερινές κρίσιμες και πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.

5. Ο διορισμός δεν είναι “έπαθλο”. Αλλά μαζί με την αναγνώριση, αντιστοιχεί και σε μια απαιτητική ανάθεση έργου. Από αυτό θα κριθούν συλλογικά τα συμβούλια.

6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το υπουργικό συμβούλιο έκαναν καλή δουλειά. Τώρα πρέπει όμως τα νέα διοικητικά συμβούλια να στρωθούν στη δουλειά και να αφοσιωθούν στο απαιτητικό έργο της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των ημικρατικών οργανισμών.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Γ.ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ