ΔΗΚΟ: Το σύστημα δημοσίων μεταφορών κοστίζει στην οικονομία και πρέπει να έχει ανάλογα αποτελέσματα

Το σύστημα δημόσιων μεταφορών κοστίζει στην οικονομία του τόπου και πρέπει να έχει τα ανάλογα αποτελέσματα για τον πολίτη, ανέφερε σε δήλωση του ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου.

Από το 2009, όταν η πολιτεία ανέλαβε τη δέσμευση να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές και φθάνοντας στο σήμερα, δυστυχώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο στόχος επετεύχθη, δηλαδή να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, καθολικό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών που θα εξυπηρετούσε τον Κύπριο πολίτη.

Το νέο Σύστημα Δημόσιων Μεταφορών που εισήχθηκε τον Ιούλιο του 2010, με τις έξι συμβάσεις δεκαετούς διάρκειας, διανύει ήδη το ένατο έτος εφαρμογής του. Το κράτος καταβάλλει ετήσια δεκάδες εκατομμύρια για επιδότηση άγονων διαδρομών για εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Παρόλα αυτά, τα προβλήματα του συστήματος, με την εφαρμογή και παρακολούθηση των συμβάσεων, είναι μεγάλα, με αποτέλεσμα τα συχνά απεργιακά μέτρα και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, κυρίως μαθητών και ηλικιωμένων.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, βρισκόμενο στη φάση της ετοιμασίας των εγγράφων του διαγωνισμού για τις νέες συμβάσεις στις δημόσιες μεταφορές, που θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες που λήγουν το καλοκαίρι του 2020, οφείλει να προνοήσει την καταγραφή ξεκάθαρων όρων και πρόβλεψη ασφαλιστικών δικλείδων στις νέες συμβάσεις, για αποφυγή  των υφιστάμενων προβλημάτων.

Πρόνοιες στις συμβάσεις που τυγχάνουν διαφορετικής ερμηνείας από το Υπουργείο και τους ανάδοχους φορείς, όπως το κόστος ανά χιλιόμετρο και το εύλογο κέρδος και αποτελούν σημεία τριβής και αντιπαράθεσης, δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Η βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών, όπως οι σταθμοί μετεπιβίβασης, οι στάσεις και τα στέγαστρα, η εγκατάσταση συστήματος τηλεματικής στα λεωφορεία για την έκδοση και ακύρωση των εισιτηρίων, η ανάπτυξη εφαρμογής για την χαρτογράφηση του οδικού δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς και η δημιουργία ενός πλοηγού για υπολογιστές και κινητά, θα βελτιστοποιήσουν τον τομέα των δημόσιων επιβατικών μεταφορών και θα τον καταστήσουν πιο ελκυστικό στους πολίτες.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων, με απώτερο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και τη διασφάλιση των συμφερόντων του κράτους, επιβάλλεται να προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη των δημοσίων μεταφορών.

Το σύστημα δημόσιων μεταφορών κοστίζει στην οικονομία του τόπου και πρέπει να έχει τα ανάλογα αποτελέσματα με την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη.