ΔΗΚΟ: Τα 11 μέτρα που προτείνει για πάταξη της διαφθοράς

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος σε δήλωση του αναφερόμενος στα σκάνδαλα επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη και για πάταξη της διαφθοράς, προτείνει 11 μέτρα.

Αυτούσια η δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου:

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, η διακυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ έχει αλλοιώσει το χαρακτήρα του Κράτους μας.

Διαφθορά, διαπλοκή, ασέβεια στους θεσμούς, παρεμπόδιση του ελέγχου, επίθεση σε ανεξάρτητες Αρχές, ακόμα και εκφοβισμός δημοσιογράφων, δήθεν ως αστείο.

Οι έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι εκθέσεις αρμοδίων επιτροπών της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών, όπως η Greco και η Moneyval, αλλά και ανεξάρτητοι διεθνείς φορείς και ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποκαλύπτουν πως η έκταση και η ένταση της διαφθοράς και της διαπλοκής, έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Και όλα αυτά, με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο, Υπουργούς της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής, καθώς και βουλευτή του ΑΚΕΛ και δημόσιους λειτουργούς.

Η θέση τη χώρας μας επιδεινώνεται σε όλους τους διεθνείς δείκτες που έχουν σχέση με τη διαφθορά.

Η Κύπρος κατρακυλάει με ταχύτητα στο βούρκο.

Τρανή απόδειξη, η παρεμπόδιση, από την κυβέρνηση, του ελέγχου των φακέλων του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία και οι επιθέσεις εναντίον του Γενικού Ελεγκτή.

Οι συνέπειες είναι βαρύτατες:

  • Διεθνής διασυρμός της χώρα μας
  • Διασπάθιση δημοσίου χρήματος
  • Υπόσκαψη θεσμών
  • Οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες
  • Αποστροφή της κοινωνίας προς το κράτος και την πολιτική

Τα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων δεν έχουν τέλος,

  • από την Focus εως το Συνεργατισμό,
  • την καταδίκη του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και το «Ντροπή» του Κώστα Κληρίδη,
  • την εκπροσώπηση της Ryanair,
  • τις επενδύσεις στο Πέρα Πεδι,
  • η άρνηση ελέγχου στις κρατικές εγγυήσεις,
  • τα ταξίδια του Ν. Αναστασιάδη με ιδιωτικό τζετ στις Σεϋχέλλες,
  • και φυσικά τα «χρυσά διαβατήρια»

Κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα.

Χρειαζόμαστε πραγματικά μέτρα για να πολεμήσουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Θέλουμε κράτος με διαφάνεια και όχι συγκάλυψης.

Θέλουμε κράτος δικαίου και όχι κράτος διαφθοράς.

Θέλουμε κάθαρση.

Οι προτάσεις του ΔΗΚΟ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της Διαφθοράς είναι:

 

  1. Παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίαςσε έγγραφα και στοιχεία κάθε υπόθεσης που επιθυμεί να διερευνήσει.

Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, επιμένουμε να ζητούμε την παράδοση στην Ελεγκτική Υπηρεσία αντιγράφων όλων των φακέλων.

Καλούμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, ώστε να πετύχουμε τον σωστό έλεγχο που ζητά η κοινωνία.

Δεν πρέπει να περάσει κρατικός προϋπολογισμός αν δεν δώσουν αντίγραφα των φακέλων στην ελεγκτική υπηρεσία.

Όσο το αρνείται, φέρει την ευθύνη για την κατάσταση που θα προκληθεί.

  1. Θέσπιση ασυμβίβαστου διορισμούπρώην υπουργών, βουλευτών ή δημάρχων στις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
  2. Δημιουργία πραγματικά Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η οποία ΔΕΝ θα διορίζεται από την κυβέρνηση αλλά θα εγκρίνεται από  τη Βουλή.
  3. Δημιουργία ειδικού Συμβουλευτικού Σώματος για την Πάταξη της Διαφθοράς που θα απαρτίζεται από ειδικούς και το οποίο θα καταρτίσει Κώδικα Δεοντολογίας για κρατικούς αξιωματούχους και Βουλευτές.
  4. Ετήσιος έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων της εκτελεστικής εξουσίας, ανώτερων κρατικών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, ανώτερων δημοσίων λειτουργών και δημάρχων, από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, ώστε να διαπιστώνεται εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.
  5. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ελέγχου του Πόθεν Έσχες των Βουλευτώνγια να γίνεται πραγματικός έλεγχος.
  6. Άμεση προώθηση της νομοθεσίας των πληροφοριοδοτών (whistleblowers).
  7. Διορισμός μη-εκτελεστικών διοικητικών συμβούλωνστα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών που θα έχουν καθήκον να ελέγχουν το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο διορισμός τους θα γίνεται από κατάλογο που δεν θα καταρτίζει η Κυβέρνηση αλλά επαγγελματικές ομάδες.

 

  1. Άμεση και σε πραγματικό χρόνο δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίουπου αφορούν ή/και σχετίζονται ή/και ωφελούν,  άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη της οικογένειας τους.

 

  1. Άμεση και αναδρομική δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου των τελευταίων 7 ετώνπου αφορούσαν ή/και σχετίζονταν ή/και έχουν ωφελήσει,  άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη της οικογένειας τους.

 

  1. Δημιουργία Καταλόγου Τμημάτων Εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία,ο οποίος θα περιλαμβάνει τμήματα και υπηρεσίες του κράτους στα οποία δεν θα επιτρέπεται η συνεχής υπηρεσία ανώτατων λειτουργών για περισσότερο από 3 χρόνια.

Παράλληλα, το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο για κάθε δημόσια ή θεσμική δράση και συζήτηση πρόσθετων μέτρων αντιμετώπισης της διαπλοκής και διαφθοράς.