ΔΗΚΟ: Τα κύρια ζητήματα που έθεσε για τον προϋπολογισμο του Υπ. Δικαιοσύνης

Στα κύρια ζητήματα που έθεσε το ΔΗΚΟ κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου:

Κατά τη σημερινή παρουσίαση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021, για το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην παρουσία της Υπουργού εκφράσαμε:

1. Την ανησυχία και τη δυσφορία μας για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία, που έχουν ως αποτέλεσμα τελικά την ταλαιπωρία και αγανάκτηση του κόσμου, για την έλλειψη προνοητικότητας και κατάλληλης προετοιμασίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Παράλληλα τονίσαμε τον προβληματισμό μας για την συνεχή άρση και προσβολή των ατομικών συνταγματικών δικαιωμάτων μας για σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας και δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να ανακόψουμε οποιαδήποτε πιθανότητα κατάργησης αυτών των δικαιωμάτων.

2. Εκφράσαμε ξανά την ανησυχία μας για τον τρόπο πρόσληψης νέων αστυνομικών και πυροσβεστών με αφορμή τις τελευταίες προσλήψεις που προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις από μέρους άξιων και αξιόλογων υποψηφίων.

3. Θέσαμε μεταξύ άλλων την ψήφιση θεσμικού πλαισίου καθιέρωσης επιβολής εναλλακτικών ποινών από τα δικαστήρια, όπως αυτές της κοινωνικής και κοινοτικής εργασίας.

4. Τονίσαμε την ανάγκη μείωσης των τελών για καταχώρηση μέσων ένδικης προστασίας, διασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα ένδικης προστασίας των πολιτών.

5. Από την συζήτηση έχουμε ακούσει με έκπληξή μας από τον ίδιο τον Αρχηγό της Αστυνομίας ότι το προσωπικό που εξετάζει το μεγάλο σκάνδαλο για την κατάρρευση της οικονομίας έχει μειωθεί. Με αυτό αποδεικνύεται η προσπάθεια παραμερισμού και εγκατάλειψης των ερευνών δείχνοντας συγχρόνως και τις προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης.

6. Θέσαμε επιτακτικά την κατάθεση και κωδικοποίηση νομοσχεδίων που έχουν άμεσα σχέση με την διαφθορά και τη διαπλοκή. Προς τούτο τονίζουμε την θέση του ΔΗΚΟ και την απαίτηση μας για κατάθεση όλων των φακέλων πολιτογράφησης αλλοδαπών στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος για έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή. Σε αντίθετη περίπτωση το ΔΗΚΟ θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς του κράτους για το 2021.