ΔΗΚΟ: Σοβαρά θέματα εγείρονται στον προυπολογισμό του ΥΠΕΣ

Σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, για τον προυπολογισμό του ΥΠΕΣ, τόνοσε ότι, παρόλα τα θετικά του στρατηγικού σχεδιασμού και του οράματος του Υπουργείου Εσωτερικών, για τα έτη 2019 – 2021, οφείλουμε να επισημάνουμε κάποια σοβαρά ζητήματα.

Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες περί μεταρρυθμίσεως στο κράτος και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτή φαίνεται να αργεί, αφού όλοι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου έχουν αποσυρθεί από την Βουλή, με αποτέλεσμα την πρόκληση ασάφειας και σύγχυσης, περί των στοχεύσεων του. Ως Δημοκρατικό Κόμμα, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για ποιοτικότερες υπηρεσίες, με το λιγότερο δυνατό κόστος για τους δημότες, και με στόχο την Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.

Για τη Στεγαστική Πολιτική:

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που η οικονομική κρίση έχει πλήξει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας, η νέα γενιά δεν μπορεί να ελπίζει σε απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Συγχρόνως λόγω της τεράστιας αύξησης των ενοικίων, αδυνατούν ακόμα και να ενοικιάσουν. Επιβάλλεται συνεπώς άμεση κατάθεση από πλευράς Κυβέρνησης, στεγαστικής πολιτικής, στο πλαίσιο μιας πολεοδομικής αναθεώρησης ζωνών και συντελεστών δόμησης, με ταυτόχρονο διαχωρισμό οικοπέδων σε χαλίτικα και παραχώρησή τους σε πολύ χαμηλές τιμές σε νεαρά ζευγάρια που έχουν τη δυνατότητα να κτίσουν.

Για την Ύπαιθρο:

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση στερείται οράματος και για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Τα αποσπασματικά μέτρα, δεν επιφέρουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που την ταλανίζουν. Το ρεύμα αστυφιλίας δεν ανακόπτεται και γενικά δεν συμβάλλουν καθοριστικά για την αναζωογόνηση της. Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νεαρά ζευγάρια για να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, με την ενίσχυση προγραμμάτων για ανάπτυξη μικρών συνεταιρισμών, επέκταση οικιστικών ζωνών και αναβάθμιση του οδικού δικτύου.

Για τον Προσφυγικό Σχεδιασμό:

–           Πρέπει να επανέλθει ο προϋπολογισμός  στα επίπεδα προ της Κρίσεως

–           Να αυξηθούν οι χορηγίες για στεγαστικά προγράμματα κατά  50%

–           Να γίνει διαχωρισμός Οικοπέδων για νεαρά ζευγάρια και αγορά έτοιμων σπιτιών και διαμερισμάτων για  παραχώρηση σε πρόσφυγες δικαιούχους ως  εναλλακτική πρόταση, σε όσους εγκρίθηκαν, ή πρόκειται να εγκριθούν για παραχώρηση οικίας ή διαμερίσματος σε κυβερνητικούς Οικισμούς.

Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά τη Λεμεσό

Επιβάλλεται σύντομα να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός προς επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ιδιαίτερα η σύνδεση των βόρειων προαστίων του Δήμου Λεμεσού με το κέντρο.

Επίσης, σημειώνουμε ότι η πολιτική των ψηλών κτηρίων που άρχισε να επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια δημιουργεί τεράστια προβλήματα, με λογικές και αναμενόμενες αντιδράσεις από την κοινωνία, αφού αυτή η πολιτική ανάπτυξης φαίνεται ότι δεν εντάσσεται ομαλά στο ήδη υφιστάμενο αναπτυξιακό περιβάλλον. Ο μεγάλος αριθμός αδειών που ήδη έχει δοθεί, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, μπορεί να επιλύει από τη μια κάποια οικονομικά ζητήματα, εκφράζουμε όμως σοβαρές επιφυλάξεις και αντίθεση για το ύψος, τη χωροθέτηση , αλλά και τον αριθμό, αν λάβει κανείς υπόψη τα μεγέθη των πόλεων μας.