ΔΗΚΟ: Σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, παραπέμπει η επιμονή Λακκοτρύπη να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού

Οι αποφάσεις του Υπουργού Ενέργειας να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για αγορά πανάκριβου λογισμικού για τη Λειτουργία Αγοράς Ηλεκτρισμού, οδηγούν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τονίζει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

«Σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, παραπέμπει η επιμονή του Υπουργού Ενέργειας να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για αγορά πανάκριβου λογισμικού για τη Λειτουργία Αγοράς Ηλεκτρισμού, ενώ υπάρχει πρόταση για ανάληψη της αρμοδιότητας από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με εξαιρετικά χαμηλότερο κόστος και καλύτερα αποτελέσματα.

Παρά τις αντιδράσεις και το αίτημα της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής να συναντηθεί με τον Υπουργό Ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης αρνήθηκε να συναντηθεί με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και έσπευσε να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού, μέσω του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), για να φέρει όλους προ τετελεσμένων γεγονότων.

Προ ημερών ο Υπουργός Ενέργειας, υιοθετώντας τους υπολογισμούς του ΔΣΜΚ, δεσμεύτηκε γραπτώς αλλά και ενώπιον της επιτροπής εμπορίου της Βουλής, μέσω των εκπροσώπων του, ότι ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέρχεται στο ποσό των €6,3 εκ.

Μόλις χθες και παρά την δυσαρέσκεια των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου προκηρύσσεται τελικά διαγωνισμός με εκτιμώμενο κόστος €8 εκ. και είμαστε βέβαιοι με χαμηλότερα κριτήρια και προδιαγραφές.

Σημειώνεται πως το Δημοκρατικό Κόμμα, δια επιστολής του Προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ζητήσει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, για να συζητηθεί αυτό το σημαντικό ζήτημα και να επιδιωχθεί αποτροπή ενός σοβαρού σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος».