ΔΗΚΟ: Προτάσεις για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών,

Η 25η Νοεμβρίου, έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει την κάθε μορφή σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής ή άλλης βίας έναντι γυναικών και κοριτσιών.

Δυστυχώς στη χώρα μας,, εν έτη 2018, υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα κάποιας μορφής βίας.

Ο συνεχής αυξανόμενος αριθμός καταγγελιών περιστατικών βίας έναντι γυναικών, όχι μόνο αποδεικνύει το πρόβλημα, αλλά αναδεικνύει την αδήριτη ανάγκη για άμεση ολοκληρωμένη Εθνική πολιτική αντιμετώπισης του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Οι εκδηλώσεις καταδίκης αυτού του θλιβερού φαινομένου και οι δηλώσεις αρμοδίων και φορέων δεν είναι αρκετές. Δεν λύνουν το πρόβλημα.

Για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

Υιοθέτηση νομοθεσίας που θα θέσει τις βάσεις και τις υποχρεώσεις του Κράτους για την αντιμετώπιση της νοοτροπίας η οποία υπάρχει και προωθεί την έμφυλη βία. Σήμερα παρά την επικύρωση της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκκρεμεί η πραγματική και ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας.

Πρόληψη μέσω της παιδείας στα σχολεία μας με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας. Αλλαγή νοοτροπίας θα επέλθει μόνο με την εμπέδωση στις επόμενες γενιές, των αρχών της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.
Εκπαίδευση και εξειδίκευση των δημόσιων λειτουργών οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά βίας έναντι γυναικών.

Αντιμετώπιση των καταγγελιών μέσω πολυθεματικών ομάδων οι οποίες θα περιλαμβάνουν κοινωνικούς λειτουργούς, αστυνομία, ιατρούς και ψυχολόγους και θα στεγάζονται όλοι κάτω από μία στέγη. Μόνο με ένα τέτοιο σύστημα θα μπουν επιτέλους το θύμα, οι ανάγκες, η αξιοπρέπεια και η προστασία της στο επίκεντρο.

Η βία ενάντια των γυναικών και των κοριτσιών μας είναι έγκλημα έναντι ολόκληρης της κοινωνίας μας. Ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κράτος. Το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει την ετοιμότητα του να συνδράμει και να στηρίξει συλλογική Εθνική πολιτική εξάλειψης της βίας κατά των γυναίων.