ΔΗΚΟ: Παραδοχή της αδράνειας, οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, για τα βιοκαύσιμα

«Παραδοχή της αδράνειας, οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, για τα βιοκαύσιμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί εξηγήσεις

Στο χειρότερο σενάριο, εις βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών, οδήγησε η αδράνεια, η προχειρότητα και η κακοδιαχείριση που επέδειξε επί σειρά ετών, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, στο θέμα της ευρωπαϊκής υποχρέωσης της Κύπρου, στο ποσοστό κάλυψης της ενέργειας στις μεταφορές, με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δυστυχώς, οι ανησυχίες που έθεσε, το Δημοκρατικό Κόμμα επιβεβαιώνονται με τις πληροφορίες αλλά και τις δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού Ενέργειας, σε σημερινό, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, γνώριζε εδώ και αρκετά χρόνια ότι η υποχρεωτική διείσδυση ποσοστού 10% βιοκαυσίμων, στα συμβατικά καύσιμα θα επέφερε αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, επιβαρύνοντας τον καταναλωτή.

Γνωρίζει επίσης ότι αυτές οι αυξήσεις είναι ανεξάρτητες από τις συνθήκες στο διεθνές εμπόριο.

Πέραν των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, η Κύπρος θα επωμιστεί και το επιπλέον κόστος της παράβασης, αφού ούτε και το νέο διάταγμα του Υπουργού, (7.3% αντί 10%) καλύπτει την υποχρέωση.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, από μόνες τους είναι μια παραδοχή ότι τόσα χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Είναι απαράδεκτο, στην εκπνοή μιας προθεσμίας, να αναφέρεται σε μέτρα που «θα λάβει», ενώ θα έπρεπε ήδη να είχε λάβει. Εξάλλου, τώρα ανακάλυψαν το ανέφικτο του στόχου του 10%;

Η κυβέρνηση, κατακυριευμένη από αλαζονεία, καταφεύγει, την τελευταία στιγμή, σε «εύκολες» πλην όμως δαπανηρές λύσεις, εξαιτίας της ανικανότητας της, να διαχειριστεί σωστά και προς όφελος του πολίτη και των δημοσίων οικονομικών, τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κύπρου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σοβαρές εξηγήσεις στον κύπριο πολίτη, γιατί δεν έκανε αυτά που όφειλε, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, φαίνεται να «ξεχνούν» ότι αυτοί κυβερνούν τα τελευταία 7 χρόνια.

Απόδειξη αυτού είναι και ο λαϊκισμός στον οποίον καταφεύγει το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού σε ό,τι αφορά το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνει ο κύπριος καταναλωτής. Εν πολλοίς, είναι αποτέλεσμα και των δικών τους θέσεων και παραλείψεων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, από πολύ νωρίς έχει αναδείξει τη σοβαρή καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου και ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για αυτό.