ΔΗΚΟ Πάφου κατά Φαίδωνα: Τον καλούμε να αρχίσει να λειτουργεί δημοκρατικά

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν σε γραπτή κοινή ανακοίνωση η επαρχιακή επιτροπή Πάφου και η Δημοτική ομάδα ΔΗΚΟ Πάφου, κατά της συμπεριφοράς του Δημάρχου πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος. Κατηγορούν τον Δήμαρχο Πάφου για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και τον καλούν να αρχίσει να λειτουργεί δημοκρατικά.

Αυτούσια η κοινή Ανακοίνωση Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου και Δημοτικής Ομάδας Δήμου Πάφου

Η Επαρχιακή Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πάφο και η Δημοτική Ομάδα του ΔΗΚΟ στον Δήμο Πάφου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία ο Δήμαρχος Πάφου κ.Φαίδωνας Φαίδωνος και τις τακτικές που επιλέγει να εφαρμόζει όσον αφορά στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να εκφράσουμε και δημόσια τη δυσαρέσκειά μας, αλλά ο Δήμαρχος Πάφου υπερέβη τα εσκαμμένα. Πιο συγκεκριμένα:

. Όποτε διαβλέπει ότι μια δική του θέση δεν θα γίνει αποδεχτή από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν εγγράφει για συζήτηση το σχετικό θέμα.

. Όποτε διαβλέπει ότι η δική του θέση θα απορριφθεί από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν αρχίζει τη συνεδρία μέχρι να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους.

. Πολλές φορές αποκρύβει από το Δημοτικό Συμβούλιο σημαντικά στοιχεία που άπτονται σοβαρών υποθέσεων.

. Αρκετές φορές εκφράζει προσωπικές απόψεις, δεσμεύοντας μια ολόκληρη πόλη, για θέματα που θα έπρεπε την απόφαση να την παίρνει η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι ο ίδιος ο προσωπικά.

. Εισηγήσεις διάφορων δημοτικών συμβούλων, οι οποίες πέρασαν από την ολομέλεια και με τη δική του στήριξη, τις παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες ή καθυστερεί εντελώς αδικαιολόγητα την υλοποίησή τους γιατί πολύ απλά δεν ήταν δικές του εισηγήσεις.

Δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία ο κ.Φαίδωνος!

Αναφέρουμε ενδεικτικά 3 πολύ σοβαρές περιπτώσεις που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα:

1. Για 2 και πλέον χρόνια το θέμα του Νομικού Συμβούλου κρύβεται κάτω από το χαλί και ενώ του ζητήθηκε επανειλημμένως ενημέρωση για τις επιπλέον πληρωμές (πέραν των €125.000 που προνοεί το συμβόλαιο του Νομικού συμβούλου) προς άλλους νομικούς αρνείται να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπρόσθετα έχει στην κατοχή του απαντητική επιστολή από τον υπουργό εσωτερικών σχετικά με το ίδιο θέμα και για 2 μήνες δεν την παρουσίαζε στο σώμα κωλυσιεργώντας τη διαδικασία. Το Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει νομικά εκτεθειμένο.

2. Για το θέμα της Λεωφόρου Ελλάδος είχε δεσμευτεί πως μέχρι τις 8/5/18 το θέμα θα έμπαινε στην ολομέλεια, αλλά ακόμη δεν το έχει πράξει. Επιπλέον είχε δεσμευτεί στη Βουλή για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και λήψη απόφασης, αλλά δεν σεβάστηκε ούτε αυτή του τη δέσμευση. Αντί αυτού επιχειρηματολογεί εκφράζοντας τις δικές του προσωπικές απόψεις και όχι αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου.

3. Αποκορύφωμα της αντιδημοκρατικής του συμπεριφοράς αποτελεί ο μη ορισμός δημαρχεύοντα για την περίοδο 9/8/18 με 12/8/18. Ενώ συγκάλεσε έκτακτη και χωρίς προειδοποίηση ολομέλεια την Τετάρτη 8/8/18 στις 11:00 και ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε και υπήρχε απαρτία, αποχώρησε και κλείστηκε στο γραφείο του μέχρι τις 11:40 προσπαθώντας να πείσει απόντες Δημοτικούς Συμβούλους να προσέλθουν. Εις ένδειξη διαμαρτυρίας, 8 Δημοτικοί Σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοτικών Συμβούλων του Δημοκρατικού Κόμματος που ήταν παρόντες, αποχώρησαν. Η ευθύνη μη ορισμού του Δημαρχεύοντα για την προαναφερόμενη περίοδο βαραίνει τον Δήμαρχο Πάφου και η πιο πάνω πράξη αποτελεί πολιτικά ανήθικη συμπεριφορά.

Παράλληλα υποδεικνύουμε στον Δήμαρχο Πάφου, και καλά κάνει να το κατανοήσει, ότι η τιμιότητα και η πολιτική ηθική δεν είναι αποκλειστικό του προνόμιο. Για αυτό το λόγο τον καλούμε να σέβεται τη διαφορετική άποψη και να σταματήσει την ανήθικη τακτική που ακολουθεί, σύμφωνα με την οποία όποιος διαφωνεί μαζί του έχει μικροκομματικά ή άλλα συμφέροντα.

Τον καλούμε επίσης να αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια και να αποδέχεται την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων. Να σέβεται τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και να ενημερώνει επίσημα και έγκαιρα τα μέλη για τα διάφορα θέματα και να επαναρχίσει την λειτουργία του θεσμού των Επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων σε τακτική βάση, όπως επίσης έχει δεσμευτεί και δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Η Επαρχιακή Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πάφο και η Δημοτική Ομάδα του κόμματος στον Δήμο Πάφου, θα παρακολουθούν από κοντά τις μεθοδεύσεις και τους τακτικισμούς του κ.Φαίδωνος και εάν χρειαστεί θα επανέλθουν.”