ΔΗΚΟ: Πάγια θέση η εξυγίανση των ημικρατικών

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Άγγελος Βότσης προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:

To ΔΗ.ΚΟ. επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι είναι εναντίον κάθε απόπειρας ξεπουλήματος των ημικρατικών οργανισμών.

Πάγια θέση του ΔΗ.ΚΟ. ήταν και παραμένει η εξυγίανση, ο εκσυγχρονισμός, η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Ημικρατικών Οργανισμών.

Το σκεπτικό αυτό υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού του προγράμματος.

Με τη ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, θεωρούμε ότι αρχίζει η υλοποίηση της πολιτικής που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Οι αντιδράσεις και οι αιτιάσεις του ΑΚΕΛ είναι προφανές ότι απορρέουν από κομματικές σκοπιμότητες μιας στείρας αντιπολιτευτικής τακτικής.

Είναι προϊόν ενός ανεύθυνου πολιτικού παιγνιδιού, γιατί προφανώς το ΑΚΕΛ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Αδυνατεί ή δεν θέλει να κατανοήσει τις σκληρές πραγματικότητες στις οποίες έχει οδηγήσει η απερισκεψία, η απρονοησία, η αναποφασιστικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης και οι ιδεολογικές εμμονές τους.

Το ΔΗ.ΚΟ. θα συνεχίσει με σύνεση και υπευθυνότητα την προσπάθεια να διασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των Ημικρατικών Οργανισμών, ώστε να διασφαλιστεί παράλληλα και η βιωσιμότητα τους, και κατά συνέπεια τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οι εποχές των δημαγωγικών συνθημάτων και του λαϊκισμού έχουν παρέλθει. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης.

Ακίνητη Περιουσία

Η τροπολογία, που κατατέθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα και υπερψηφίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, για επέκταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας για περιουσίες με αξία μέχρι και 12500 ευρώ (με τιμές 1980), συνιστά κάποια ανακούφιση για 53000 συμπολίτες μας.

Υπό τις περιστάσεις, η πρόταση του ΔΗ.ΚΟ. ήταν η μόνη δυνατή και εφικτή επιλογή.

Λυπούμαστε που μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες επικράτησαν στη στάση και τη συμπεριφορά κάποιων κομμάτων στη χθεσινή συνεδρία της Βουλής, με αποτέλεσμα την παραδοξότητα που παρουσιάστηκε κατά τη τελική ψήφιση του νομοσχεδίου.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πιο μήνυμα θέλουν να στείλουν με τη στάση αποχής που τήρησαν κατά την ψηφοφορία. Γιατί δεν υπερψήφισαν ένα νομοσχέδιο που με την τροπολογία του ΔΗ.ΚΟ. καθιστούσε πιο δίκαια σε κάποιο βαθμό την πρόταση που είχε ενώπιον της η Βουλή;

Αυτές οι παραδοξότητες και οι μικροπολιτικές συμπεριφορές, που αποτελούν μέρος της παθογένειας του πολιτικού μας συστήματος, πρέπει να εκλείψουν. Για το καλό του τόπου και προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες συλλογικής και συναινετικής αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της εποχής.
Αναφερόμενος εοίσης στην ομιλία του Προέδρου στον ΟΗΕ:

Το ΔΗ.ΚΟ. παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τις επαφές και τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.

Θεωρεί ότι τόσο στις επαφές του όσο και στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε τη βούληση και την ετοιμότητα της Ε/κ κοινότητας για δημιουργία συνθηκών που να ανοίξουν το δρόμο για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Στα πλαίσια της στρατηγικής που έχει παρουσιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε με σαφήνεια το μήνυμα ότι το κλειδί της λύσης του κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία πρέπει να είναι υπόλογος για τις θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών η Τ/κ πλευρά.

Θεωρούμε, επίσης σημαντικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε την προστιθέμενη γεωστρατηγική και γεωπολιτική αξία που αποκτά η Κύπρος ως παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνουμε ότι η ρητορική του κ. Αναστασιάδη, που υπηρετεί προφανώς τη στρατηγική της δικής μας πλευράς έτυχε ιδιαίτερης προσοχής από διάφορους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας.

Κάποιοι προβληματισμοί και κάποια ερωτήματα που έχουν εγερθεί για συγκεκριμένα ζητήματα αναμένουμε ότι θα απασχολήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να αρθούν οι όποιες ανησυχίες και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα οδηγήσουν στη συλλογικότερη κατά το δυνατό διαχείριση του εθνικού μας θέματος αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες.