ΔΗΚΟ: Ο ρόλος του Προέδρου, δεν είναι να σχολιάζει, αλλά να λαμβάνει μέτρα

Δήλωση εκπροσώπου τύπου του Δημοκρατικού κόμματος

Το ΔΗΚΟ, προτείνει τρόπους διασφάλισης της πρώτης κατοικίας και προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών

Σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα (Frankfurter Allgemeine Zeitung) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνει ότι είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία. Πως ακριβώς είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία, αφού παρά τις υποδείξεις της Τρόικας, κανένα νομοσχέδιο δεν έχει μέχρι στιγμής κατατεθεί στη Βουλή; Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να αναλώνεται σε σχολιασμούς των δραματικών προβλημάτων, που πλήττουν την κοινωνία, ο ρόλος του προέδρου είναι να λαμβάνει μέτρα.

Παρά την προεδρική εξαγγελία τον περασμένο Μάιο, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση για τη λειτουργία του θεσμού του διατραπεζικού Μεσολαβητή, ούτε έχει υποβληθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, προτείνει:

 προστασία της πρώτης κατοικίας με τη μετατροπή των στεγαστικών δανείων, σε ενοικιαστήρια συμβόλαια στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Δηλαδή, αφού ληφθούν υπόψη κριτήρια, όπως το μέγεθος της κατοικίας, το ύψος του δανείου, της επαγγελματικής κατάστασης και της οικογενειακής σύνθεσης των δανειοληπτών, οι δόσεις να μετατρέπονται σε ενοίκιο και να παραχωρείται στους δανειολήπτες το δικαίωμα επαναγοράς μετά την παρέλευση πενταετίας.

 επαναφέρει την πρόταση του για θεσμοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας και

 εισηγείται την αναβάθμιση των εξουσιών του Επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, κατά τρόπο που να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις, όπου παραβιάζεται ο κώδικας δεοντολογίας.