ΔΗΚΟ: Ο ΠτΔ παραδέχεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει τους φακέλους στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Ο ΠτΔ παραδέχεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει τους φακέλους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΔΗΚΟ,  για τη συνέντευξη του ΠτΔ στην εφ. «Ο Φιλελεύθερος»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σήμερα Κυριακή 3/1/2021, κλήθηκε, μεταξύ άλλων, να απαντήσει «σε ποιο βαθμό θα έβλεπε εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή» στη διερεύνηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και απάντησε ότι:

(…) « Εάν ερευνούσε μέσω του Φόρου Εισοδήματος που οφείλει να ελέγχει, τα φορολογικά τέλη, ουδείς θα είχε αντίρρηση. Αλλά άλλες είναι οι αρμοδιότητες της Ερευνητικής Επιτροπής που λειτουργεί ως οιονεί δικαστική εξουσία και άλλες του Γενικού Ελεγκτή».  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία για ενδελεχή έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της ερευνητικής επιτροπής.

Και αυτό παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές αξιωματούχων της κυβέρνησης του.

Είναι προφανές ότι ο ΠτΔ διαφωνεί επι της ουσίας ότι ο ανεξάρτητος θεσμός του Γενικού Ελεγκτή, έχει αρμοδιότητα να ελέγξει το Πρόγραμμα.

Επίσης, τα περί δήθεν κατάργησης θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα, εάν το σκάνδαλο διερευνήσει και η Ελεγκτική Υπηρεσία, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι:

Μόνο με την άσκηση πίεσης εκ μέρους της Βουλής, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει τους φακέλους.

Γι’ αυτό καλούμε για ακόμη μια φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, ώστε να πετύχουμε τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση που απαιτεί η κοινωνία.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιτρέψει τον έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Δική της η απόφαση, δική της η ευθύνη.