ΔΗΚΟ: Ο ΠτΔ ομολογεί ότι αυτά που ο ίδιος συμφώνησε πλήττουν τη λειτουργικότητα

Ο Νίκος Αναστασιάδης ομολογεί ότι αυτά που ο ίδιος συμφώνησε ως δήθεν «συγκλίσεις» στο Crans Montana, πλήττουν τη λειτουργικότητα, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ αναφερόμενο στη συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη δήλωση του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, ότι η πρόταση του για εφαρμογή «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα λόγω της μεθόδου της «μίας θετικής ψήφου», ομολόγησε ότι:

  • Διέπραξε λάθος όταν στο Crans Montana πρότεινε ο ίδιος τη μέθοδο της «μίας θετικής ψήφου».
  • Αυτά που ο ίδιος συμφώνησε ως δήθεν «συγκλίσεις» στο Crans Montana, πλήττουν τη λειτουργικότητα.

Σημειώνουμε επίσης, ότι ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται ότι έχει μιλήσει με πολλούς, για το θέμα της λεγόμενης «χαλαρής ομοσπονδίας», όπως σήμερα, που εξήγησε, όπως είπε, στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί τη θέση του για την αποκέντρωση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων σε ένα πιθανό «ομοσπονδιακό κράτος», όμως δεν έχει εξηγήσει ακόμα τι εννοεί, στο Εθνικό Συμβούλιο, στα πολιτικά κόμματα και κυρίως στο λαό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δώσει σημείωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σειρά ερωτημάτων για το θέμα της λεγόμενης «χαλαρής ομοσπονδίας», τα οποία δεν έχουν απαντηθεί και επαναλαμβάνουμε την απαίτηση μας να δοθούν εξηγήσεις.

Αναμένουμε επίσης ενημέρωση για τις προτάσεις που η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, θα κομίσει, για να διευκολύνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε.

Σε ότι αφορά την ανακοίνωση για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και της Λεύκας, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ελπίδα να έχουν εκπληρωθεί οι όροι που έθεσε η πλευρά μας και επαναλαμβάνει τη θέση του, ότι η διάνοιξη οδοφραγμάτων δεν αποτελεί λύση του κυπριακού.

Επίσης, απευθύνουμε εκ νέου το ερώτημα, γιατί δεν ανοίγουν οδοφράγματα, που θα βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των Ελληνοκυπρίων, όπως το οδόφραγμα στο Πυρόι.