ΔΗΚΟ: Ο Πρόεδρος επέλεξε την κάθετη ρήξη με τη Βουλή

Επέτρεψε εφαρμογή των εκποιήσεων, χωρίς το δίχτυ προστασίας των νοικοκυριών

Η εκκρεμότητα που δημιούργησε με την αναφορά αφήνει μετέωρη την εκταμίευση της δόσης

Είναι καιρός να σταματήσει να λειτουργεί σαν κλητήρας της Τρόικας η κυβέρνηση και επιτέλους να διαπραγματευτεί
Είναι σεβαστό το συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα των Νόμων που ψήφισε η Βουλή.

Σε πολιτικό επίπεδο όμως, δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε σήμερα να έρθει σε κάθετη ρήξη με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να δυναμιτίσει το κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.

Επέλεξε, δυστυχώς, να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με την απόφασή του να επιτρέψει την εφαρμογή του Νόμου των εκποιήσεων, χωρίς όμως το δίχτυ προστασίας των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, που ψήφισε η Βουλή.

Είναι πεποίθησή μας, ότι οι προτάσεις νόμου και οι εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος είναι και νόμιμες και συνταγματικές.

Οφείλουμε, ωστόσο, να επικρίνουμε το γεγονός ότι η εκκρεμότητα που δημιούργησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αναφορά των Νόμων, αφήνει -ουσιαστικά- μετέωρη την έγκριση της επόμενης δόσης, αφού όσο εκκρεμεί η αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Τρόικα δεν θα προχωρήσει σε εκταμίευση της. Το μόνο που πετυχαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι να κερδίσει χρόνο.

Ενώ δηλαδή σπατάλησε 15 μήνες χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε για το θέμα των εκποιήσεων και το πλαίσιο της αφερεγγυότητας, επιχειρεί τώρα να κερδίσει μερικές βδομάδες.

Άρα, το κύριο ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιος κερδίζει από αυτή την απόφαση του Προέδρου;

Δυστυχώς, αυτή η απόφαση εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες. Ο κόσμος μένει απροστάτευτος.

Επιπρόσθετα, η όλη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη πυροδοτεί πολιτική κρίση.

Είναι καιρός η κυβέρνηση Αναστασιάδη να σταματήσει να λειτουργεί ως κλητήρας της Τρόικας και επιτέλους να διαπραγματευτεί, όπως κάνει και η Ελλάδα.

Είναι καιρός η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη να αφήσει κατά μέρος τα πολιτικά παιχνίδια και να καταθέσει ως όφειλε να πράξει εδώ και ένα χρόνο τους νόμους για το πλαίσιο Αφερεγγυότητας.