ΔΗΚΟ:” Ο Πρόεδρος έδειξε να συνειδητοποιεί τις μεγάλες ευθύνες που επωμίζεται η κυβέρνηση”

Κατά τρόπο ρεαλιστικό και με πλήρη επίγνωση των κρισίμων προβλημάτων και των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών που περνά η Κύπρος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, υπό μορφή λογοδοσίας, παρουσίασε ένα πρώτο απολογισμό του έργου της κυβέρνησης του ιεραρχώντας κατά ένα αντικειμενικό τρόπο τις προτεραιότητες και παράλληλα αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για βήμα με βήμα υπέρβαση της σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Αναστασιάδης έδειξε να συνειδητοποιεί τις μεγάλες ευθύνες που επωμίζεται η κυβέρνηση του και ότι κατανοεί την ανάγκη για τη δημιουργία συνθηκών και κλίματος συναίνεσης, ώστε η υπερπροσπάθεια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης να πάρει διαστάσεις εθνικής προσπάθειας. Απέφυγε αντιπαραθέσεις και επεδίωξε να είναι συναινετικός.

Το ΔΗ.ΚΟ. συμφωνεί και στηρίζει τους στόχους της κυβέρνησης όπως τους ιεράρχησε και τους ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας, η στήριξη εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες από την οικονομική κρίση και η προώθηση μέτρων για ανάπτυξη και γενικότερα για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι στόχοι που θέτουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και στηρίζονται από το σύνολο του κυπριακού λαού.

Μας βρίσκουν σύμφωνους οι προθέσεις και επιδιώξεις που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θεωρούμε ότι αποτελούν κοινούς στόχους όλων των πολιτικών δυνάμεων, που καλούνται, μακριά από τακτικές κομματικών ανταγωνισμών, να στηρίξουν την γενικότερη προσπάθεια για αντιμετώπιση και υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Το ΔΗ.ΚΟ., εμμένοντας σταθερά στη στρατηγική της εθνικής συνεννόησης, της πολιτικής συναντίληψης και της κοινωνικής συναίνεσης, πιστεύει ότι η οριστική υπέρβαση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τόπος είναι κοινή υπόθεση και κοινή ευθύνη όλων. Την πρώτη, βεβαίως, ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, όμως όλοι, πολιτικά κόμματα και κοινωνικοί εταίροι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και το καθήκον να συμβάλουν στην προσπάθεια για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Οι χειρισμοί στο κυπριακό στους τέσσερεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, θεωρούμε ότι υπηρετούν τον στόχο για τη διαμόρφωση συνθηκών συλλογικής διαχείρισης στη βάση κοινής στρατηγικής και κοινών θέσεων.

Αναμένουμε ότι η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης θα αρχίσει να προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου, η αποτελεσματική εφαρμογή του οποίου θα οδηγήσει στη τελική έξοδο από το μνημόνιο και στην οριστική υπέρβαση της κρίσης.