ΔΗΚΟ: Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των τουρκικών παρανομιών, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των τουρκικών παρανομιών στις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών της περιοχής, που έχουν νόμιμο δικαίωμα να το πράξουν

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμό από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ικανοποίηση, γιατί:

  • Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για το καθορισμό θαλασσίων ζωνών, θεωρείται ξεκάθαρα παράνομη και ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη.
  • Συντηρούνται οι προηγούμενες αποφάσεις αναφορικά με τις παρανομίες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και προβληματισμό για τα επόμενα βήματα, γιατί:

  • Η Τουρκία απέδειξε ότι δεν συμμορφώνεται με καμία απόφαση εναντίον της, εκτός εάν θα υποστεί κόστος, άρα δεν θα ενοχληθεί επειδή η συμφωνία της με τη Λιβύη χαρακτηρίστηκε παράνομη, εκτός εάν υπάρχουν έμπρακτες συνέπειες.
  • Παρά τη συντήρηση της προοπτικής για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε ότι αφορά τις παρανομίες στης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς και κάποιες δηλώσεις, όπως του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, προαναγγέλλουν δυσκολίες στην ομόφωνη αποδοχή για επιβολή κυρώσεων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει:

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των τουρκικών παρανομιών στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών της περιοχής, που έχουν νόμιμο δικαίωμα να το πράξουν, όπως προνοείται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Έτσι, η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες και πραγματικό πολιτικό και οικονομικό κόστος.