ΔΗΚΟ: Οι προτάσεις για πάταξη της διαφθοράς εκφράζουν και την απαίτηση των πολιτών για κάθαρση

ΔΗΚΟ: Οι προτάσεις για πάταξη της διαφθοράς εκφράζουν και την απαίτηση των πολιτών για κάθαρση

Οι προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος που εδώ και καιρό έχουμε υποβάλει για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, εκφράζουν την απαίτηση των πολιτών για διαφάνεια, έλεγχο και κάθαρση.

Εμείς επιμένουμε ότι το πρώτο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, εάν θέλει πράγματι να πατάξει τη διαφθορά, είναι να δώσει πρόσβαση στην Ελεγκτική Υπηρεσία για τον έλεγχο όλων των φακέλων των πολιτογραφήσεων.

Οι προτάσεις μας είναι εκεί και ευελπιστούμε ότι θα τύχουν αποδοχής.

ΟΙ 11 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

 

  1. Παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε έγγραφα και στοιχεία κάθε υπόθεσης που επιθυμεί να διερευνήσει.

 

  1. Θέσπισηασυμβίβαστου διορισμού πρώην υπουργών, βουλευτών ή δημάρχων στις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

 

  1. Δημιουργία πραγματικά Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η οποία ΔΕΝ θα διορίζεται από την κυβέρνηση αλλά θα εγκρίνεται από  τη Βουλή.

 

  1. Δημιουργία ειδικούΣυμβουλευτικού Σώματος για την Πάταξη της Διαφθοράς που θα απαρτίζεται από ειδικούς και το οποίο θα καταρτίσει ένα κώδικα δεοντολογίας για κρατικούς αξιωματούχους και Βουλευτές.

 

  1. Ετήσιος έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπωντης εκτελεστικής εξουσίας, ανώτερων κρατικών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, ανώτερων δημοσίων λειτουργών και δημάρχων, από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, ώστε να διαπιστώνεται εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.

 

  1. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ελέγχου τουΠόθεν Έσχες των Βουλευτών για να γίνεται πραγματικός έλεγχος.

 

  1. Άμεση προώθηση της νομοθεσίας τωνπληροφοριοδοτών (whistleblowers).

 

  1. Διορισμόςμη-εκτελεστικών διοικητικών συμβούλων στα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών που θα έχουν καθήκον να ελέγχουν το υπόλοιπο ΔΣ. Ο διορισμός τους θα γίνεται από κατάλογο που δεν θα καταρτίζει η Κυβέρνηση αλλά επαγγελματικές ομάδες.

 

  1. Άμεση και σε πραγματικό χρόνο δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν ή/και σχετίζονται ή/και ωφελούν, άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργών και μέλη της οικογένειας τους.

 

  1.  Άμεση και αναδρομική δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου των τελευταίων 7 ετών που αφορούσαν ή/και σχετίζονταν ή/και έχουν ωφελήσει,  άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργών και μέλη της οικογένειας τους.

 

  1. Δημιουργία Καταλόγου Τμημάτων Εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία, ο οποίος θα περιλαμβάνει τμήματα και υπηρεσίες του κράτους στα οποία δεν θα επιτρέπεται η συνεχής υπηρεσία ανώτατων λειτουργών για περισσότερο από 3 χρόνια.