ΔΗΚΟ: Με έκπληξη ακούσαμε τον Αβέρωφ, να μιλά για «πατριωτικές κορώνες»

Το αδιέξοδο στο κυπριακό ανατρέπει την προσπάθεια του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να δικαιολογήσει την καταστροφική πολιτική των υποχωρήσεων, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ:

Με έκπληξη ακούμε τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να αναφέρεται απαξιωτικά σε όσους δεν εμπιστεύονται την Τουρκία και να μιλά για «πατριωτικές κορώνες», σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την εισήγηση του, για αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία την ίδια στιγμή που η κατοχική δύναμη,

• Παρανομεί εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας
• Περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συμφωνώντας την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με το καθεστώς της Λιβύης
• Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής.

Τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει πως θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Τουρκίας, τη στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί να αναθεωρήσει τα σύνορα της και την ίδια στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί τις θαλάσσιες ζώνες των γειτονικών της χωρών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να την εμπιστευτεί και να παραδώσει τον έλεγχο του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Άγκυρα…

Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ξεκάθαρη.

Ακόμη και μετά από την λύση του Κυπριακού θεωρούμε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι μία επικίνδυνη χώρα την οποία δεν μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς.

Γι’αυτό επιμένουμε πως η όποια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προνοεί την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο – όχι την εσαεί παραμονή της στο νησί.

Θα πρέπει να προνοεί τον απεγκλωβισμό της Κύπρου από τον έλεγχο της Τουρκίας και όχι την εδραίωση αυτού του ελέγχου.