ΔΗΚΟ: Μείωση δανειστικών επιτοκίων και αναστολή διώξεων για οφειλές στο κράτος

Το ΔΗΚΟ θεωρεί πως πέραν της όποιας νομοθετικής ή άλλης ρύθμισης των δανειστικών επιτοκίων, η Κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να προβεί και σε άλλες ενέργειες για μείωση των δανειστικών επιτοκίων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Άγγελος Βότσης, προσθέτοντας ότι “η κρατικοποίηση του Συνεργατισμού και ο έλεγχος της διοίκησης του από το κράτος παρέχει τη δυνατότητα αυτή”.

“Το ΔΗΚΟ έχει κατ΄επανάληψη διατυπώσει τη θέση για την αναγκαιότητα μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, που τα υπερδανειζόμενα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αισθάνονται έντονα τα οικονομικά βάρη της παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής κρίσης και που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις”, είπε ο κ. Βότσης στη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Πρόσθεσε ότι το ΔΗ.ΚΟ είχε προειδοποιήσει για την πιθανή εκμετάλλευση από πλευράς των εμπορικών τραπεζών της συμφωνίας που αφορούσε τα δανειστικά επιτόκια και “δυστυχώς, αυτή μας η ανησυχία έχει επιβεβαιωθεί, αφού παρόλο που τα καταθετικά επιτόκια σημείωσαν μεγάλη μείωση, τα δανειστικά επιτόκια παραμένουν αδικαιολόγητα ψηλά”.

Ο κ. Βότσης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συμφωνεί με τη θέση που το ΔΗΚΟ έθεσε στο δημόσιο διάλογο με στόχο τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, αλλά και για το γεγονός ότι τη θέση αυτή ασπάζεται, όπως είπε, “και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, έχει δώσει οδηγίες για διερεύνηση του ενδεχομένου μείωσης των δανειστικών επιτοκίων με νομοθετική ρύθμιση”.

Σε σχέση με το Συνεργατισμό, ο κ. Βότσης είπε ότι “παρόλο που κάποιοι θεωρούν πως ο Συνεργατισμός έχει χάσει πλέον το κοινωνικό του ρόλο και αποστολή, το ΔΗΚΟ θεωρεί πως ο Συνεργατισμός μπορεί να γίνει ξανά σημαντικός πυλώνας στήριξης των πολιτών και της ίδιας της οικονομίας”.

Ο κ. Βότσης είπε ότι “τον τελευταίο καιρό, σχεδόν καθημερινά, γινόμαστε δέκτες παραπόνων από συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης για οφειλές προς το κράτος, στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να καταλήγουν στη φυλακή”, προσθέτοντας ότι “λόγω της δραματικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, οι περιπτώσεις αυτές έχουν αυξηθεί δραματικά και όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας έρχονται αντιμέτωποι με δικαστικές διαδικασίες και φυλακίσεις”.

Οι περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Βότση, αφορούν στις υποχρεώσεις προς τον Έφορο Εσωτερικών Προσόδων, την Υπηρεσία ΦΠΑ και προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Ανέφερε επίσης ότι έχει εγγραφεί ομόφωνα στη Βουλή για συζήτηση το θέμα: «η ανάγκη εξέτασης της δυνατότητας αναστολής ποινικών διώξεων για συμπολίτες μας οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν για οφειλές προς το κράτος», με στόχο να βρεθούν τρόποι και μέτρα, όπως είπε, “με τα οποία να ανασταλούν οι δικαστικές διαδικασίες για ένα χρονικό διάστημα, μέχρις ότου οι οφειλέτες προς το κράτος να ξαναβρούν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”.

Πρόσθεσε ότι η εισήγηση αυτή δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη θέση μας για πάταξη της φοροδιαφυγής, επί της οποίας, όπως είπε, το ΔΗΚΟ “έχει ήδη επεξεργαστεί σχετικές προτάσεις νόμου, στη βάση της σταθερής αρχής μας για δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών”.

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ έχει παράλληλα επεξεργαστεί επικαιροποιημένες διαπιστώσεις και προτάσεις, που θα τεθούν στο διάλογο, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, όσο και με τους άλλους κομματικούς εταίρους στην Κυβέρνηση.