ΔΗΚΟ: Κομματικές σκοπιμότητες, στην απόφαση της Βουλής για τον εκλογικό κατάλογο

Για κομματικές σκοπιμότητες με πολιτικές προεκτάσεις κρύβονται πίσω από τη βεβιασμένη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, για τον εκλογικό κατάλογο των ευρωεκλογών, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Αλέκος Τρυφωνίδης.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Μόνο σε κομματικές σκοπιμότητες με πολιτικές προεκτάσεις, βασίζεται, δυστυχώς, η βεβιασμένη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, για να εγγράφονται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο των ευρωεκλογών όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού και συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, πως, όσοι υπερψήφισαν την εν λόγω αλλαγή, δεν έλαβαν καθόλου υπόψη καν τις σοβαρές πρακτικές δυσκολίες που θα προκύψουν, αλλά ούτε και τις απόψεις της αρμόδιας Υπηρεσίας Εκλογών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επισημαίνει, ότι:

  • Καταργείται, για τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο όρος της εξάμηνης διαμονής στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Οι στρεβλώσεις που αναπόφευκτα υφίστανται στο Αρχείο Πληθυσμού, όπως ότι αρκετοί είναι οι θανόντες που δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα, θα προκαλέσει ανάλογες στρεβλώσεις στον εκλογικό κατάλογο.
  • Θα προκληθούν προβλήματα στην κατανομή των ψηφοφόρων.
  • Αυτόματα κάποιοι θα αποκτήσουν δύο εκλογικά δικαιώματα, ένα στην Κύπρο και ένα σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί να ελεγχθεί αυτό και να αποτραπεί.
  • Θα προκληθεί αύξηση του κόστους για τα δημόσια ταμεία, από μια απόφαση της Βουλής, κάτι που εξετάζεται ότι ίσως είναι αντισυνταγματικό.

Όλα αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί, ειδικά από κάποιους που όψιμα, για τους δικούς τους κομματικούς λόγους, έχουν αλλάξει θέση.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει όλα τα πραγματικά δεδομένα και να λάβει τις ενδεδειγμένες, υπό τις περιστάσεις, αποφάσεις, που να προστατεύουν το κύρος και την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίδιας της διαδικασίας των ευρωεκλογών.