ΔΗΚΟ: Ιταμές χωρίς προηγούμενο οι δηλώσεις Έρογλου

Το Δημοκρατικό κόμμα, αναφορικά με τις δηλώσεις έρογλου ανέφερε:

Ιταμές χωρίς προηγούμενο, οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.

O κ. Έρογλου, συγχύζει προκλητικά το θέμα της μετανάστευσης με το θέμα του εποικισμού, αγνοώντας προκλητικά ότι με βάση το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης, ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου.

“Δεν αποδέχεται”, κατά την έκφραση του, “οιανδήποτε διάκριση μεταξύ των υπηκόων” και επιχειρεί να προσομοιάσει την μετανάστευση πολιτών σε ελεύθερες χώρες με τον εποικισμό στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, ο οποίος αποτελεί συνεχιζόμενο έγκλημα πολέμου, μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Οι δηλώσεις Έρογλου, επιβεβαιώνουν την τουρκική αδιαλλαξία, δυστυχώς, όμως, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά πόσο κακή είναι η Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου ως βάση διαπραγμάτευσης, αφού σε αυτήν ουδεμία αναφορά γίνεται στο θέμα των εποίκων, το οποίο ο κ. Έρογλου αρνείται προκλητικά να συζητήσει. Και δυστυχώς, αυτή η προκλητική άρνηση αναφορικά με τη συζήτηση του θέματος των εποίκων προστίθεται στην επίσης προκλητική άρνηση συζήτησης του εδαφικού, όπως αυτή εκφράστηκε πολύ πρόσφατα από τον κ. Οζερσάι.

Βεβαίως, οι κινήσεις της Άγκυρας και των εγκάθετων της, αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η δήθεν τουρκική βούληση για λύση του Κυπριακού, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα, που στόχο έχει να εμφανίζει την τουρκική πλευρά διεθνώς ως διαλλακτική κι εποικοδομητική.

Την ίδια ώρα, που το Barbaros συνεχίζει να πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλησίον των οικοπέδων 4 και 5, λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνάντηση Έρογλου με το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, ο κ. Μπαν Κι Μουν θα ήταν καλό εκτός από το να καλεί τον κατοχικό ηγέτη να «διατηρήσει την τρέχουσα δυναμική των συνομιλιών», να καλέσει και την Άγκυρα να τερματίσει τις παραβιάσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να σεβαστεί τη νομιμότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας