ΔΗΚΟ: Η Κ.Δ. έχει γίνει ρεζίλι διεθνώς – Αναμένουμε ανάληψη πολιτικής ευθύνης

Αναμένουμε ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την επιζήμια γκάφα της δημοσίευσης της περιβαλλοντικής μελέτης της ENI για το τεμάχιο 8, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Βαρύτατη πολιτική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση για τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, της περιβαλλοντικής μελέτης, που ετοίμασε η ιταλική εταιρία ENI, για να προσδιορίσει το ακριβές σημείο για γεώτρηση στο τεμάχιο 8 , με αποτέλεσμα η Τουρκία να βρει έτοιμα στοιχεία και χάρτες και να γνωρίζει που ακριβώς θα πραγματοποιήσει την παράνομη γεώτρηση της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η προχειρότητα και η ελαφρότητα, με την οποία οι πολιτικές ηγεσίες των αρμοδίων Υπουργείων χειρίστηκαν τα θέματα αυτά:
• Έχουν προσφέρει στην Τουρκία όλη τη διευκόλυνση, έτσι ώστε να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η παράνομη τουρκική γεώτρηση να έχει αποτέλεσμα.
• Καθιστούν την Κύπρο αναξιόπιστο συνεργάτη και την εκθέτουν στις εταιρίες, που επένδυσαν τεράστια ποσά στις μελέτες των αδειοδοτημένων τεμαχίων.

Σημειώνουμε πως ενώ αρχικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για «υποκλοπή» της μελέτης, τώρα παραδέχεται πως η μελέτη δημοσιοποιήθηκε από την ίδια την Κυβέρνηση και δόθηκε στην Τουρκία.

Με άλλα λόγια, η εγκληματική αμέλεια της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για ένα θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει ρεζίλι διεθνώς. Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένει από την κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτή τη νέα επιζήμια γκάφα ολκής που έχει πλήξει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.