ΔΗΚΟ: Η Κύπρος θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για διεκδίκηση κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΟΕΒ, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και τους τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτούσιες οι δηλώσεις:

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιμείνει η κυβέρνηση στη θέση πως τα ίδια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν για όλες τις χώρες που σήμερα παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα ή κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γίνεται να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Πρέπει να επιμείνουμε στη θέση ότι αν κάποιοι επιζητούν και διεκδικούν κυρώσεις για τη Λευκορωσία, τότε σίγουρα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις και για την Τουρκία.

Χαιρετίζουμε τη στάση της κυβέρνησης που μέχρι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δηλώνει έτοιμη να παραμείνει σε αυτή την θέση.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή ήταν μια από τις βασικές εισηγήσεις και της Νέας Στρατηγικής που εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί εδώ και τρία χρόνια.

Θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι όταν εμείς είχαμε προτείνει αυτή τη νέα στρατηγική η τότε αντίδραση της κυβέρνησης ήταν η ειρωνεία και ο χλευασμός. Σήμερα με σημαντική καθυστέρηση προσπαθούν να εφαρμόσουν εκείνα που εμείς είχαμε εισηγηθεί πριν από τρία χρόνια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα:

  1. Να έχει αποθρασυνθεί η Τουρκία, να έχει κλιμακωθεί η ένταση και αυτή η ένταση πλέον να επεκτείνεται και στο Αιγαίο

και

  1. Να έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας ως χώρα. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θεωρεί ότι αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο δεν είναι τόσο σοβαρό έτσι ώστε να πρέπει να υιοθετηθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για ένα πάρα πολύ απλό λόγο: Επειδή για τρία χρόνια δεν αντιδρούσε η κυβέρνηση. Και αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσπιστία ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με τη σοβαρότητα των παραβιάσεων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επομένως, έστω και αργά θα πρέπει να δείξει η Κύπρος τη δική της αποφασιστικότητα σε ότι αφορά τη διεκδίκηση κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επεκτατικότητα και επιθετικότητα.

Είναι προφανές ότι δεν έχουμε την απαραίτητη στήριξη, τουλάχιστον τη στήριξη που θα αναμέναμε να έχουμε. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό.

Η Κύπρος δεν φαίνεται να έχει πετύχει τις απαραίτητες συνεργασίες για την επιβολή κυρώσεων. Μακάρι να αλλάξουν τα δεδομένα μέχρι την ημέρα που θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Εμείς επιμένουμε και καλούμε την κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή σε αυτή τη θέση και να μην δούμε τις γνωστές παλινδρομήσεις και υποχωρήσεις στις οποίες μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.