ΔΗΚΟ: Η κυβέρνηση «αυτοθαυμάζεται» αντί να στηρίξει επαρκώς την κοινωνία

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ «αυτοθαυμάζεται» αντί να στηρίξει επαρκώς την κοινωνία και την οικονομία, τόνισε σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

Δείτε αυτόυσια την ανακοίνωση:

 Σχεδόν ένα χρόνο μετά που ξέσπασε η πανδημία, η  κοινωνία και η οικονομία εξακολουθούν να μην έχουν τη στήριξη που χρειάζονται και θα έπρεπε να είχαν.

Η ανεπάρκεια των μέτρων και η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ τεκμηριώνονται βάσει των στατιστικών δεδομένων της Ε.Ε. που φέρουν την Κύπρο να παρουσιάζει τη 2η χειρότερη επίδοση στην απώλεια εισοδημάτων.

Είναι γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερα και πιο ουσιαστικά μέτρα για στήριξη των κλάδων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα, για ενίσχυση των εργαζόμενων, για   αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και των κοινωνικά αδύναμων ομάδων.

Η  κυβέρνηση του ΔΗΣΥ είναι προφανώς απασχολημένη, με το να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της και εξακολουθεί, δυστυχώς, να αρνείται να συζητήσει τις χρήσιμες και ουσιαστικές προτάσεις μας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ήδη προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι:

  1. Η επιδότηση του ενοικίου όλων όσων έχουν επηρεαστεί από τα απαγορευτικά διατάγματα.
  2. Η επιδότηση των πάγιων λειτουργικών εξόδων, (πέραν του ενοικίου) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, στη βάση των ισολογισμών τους του 2019.
  3. Hεπέκταση του σχεδίου της αναστολής των δόσεων σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί από το 2 ο κύμα, ιδιαίτερα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το καλοκαίρι.
  4. Η επιδότηση από το κράτος τριών δόσεων δανείων, για συγκεκριμένους δανειολήπτες, με εισοδηματικά κριτήρια.
  5. Η επαναφορά του Νομοσχεδίου των Κρατικών Εγγυήσεων με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες για να μπορούν να δανειστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  6. Η επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2021.
  7. Η Λειτουργία Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
  8. Η αναστολή πληρωμής του ετήσιου τέλους των €350 για όλες τις εταιρείες και μείωση του τέλους σε €100 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.