ΔΗΚΟ: Η κακοδιαχείριση στο ΡΙΚ πρέπει να σταματήσει

Η κακοδιαχείριση στο ΡΙΚ πρέπει να σταματήσει, προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των αδικημένων εργαζομένων στο ΡΙΚ και για το καλό της κοινωνίας, τονίζει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, από το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί συνεπή πολιτική προσπάθεια για πραγματικό εξορθολογισμό του ΡΙΚ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καθήκον απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους στο ΡΙΚ, να μην τηρεί απαθή στάση έναντι στα όσα συμβαίνουν στο ΡΙΚ.

Σημειώνουμε:

• Πως την ίδια στιγμή που ζητάμε στερήσεις και θυσίες από τους Κύπριους πολίτες, ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από 25 εκ. ευρώ σε 33 εκ. ευρώ.

• Ενώ υπάρχει μελέτη εξορθολογισμού του ΡΙΚ που η PWC εκπόνησε για λογαριασμό της διοίκησης του Ιδρύματος και η οποία προνοεί μείωση δαπανών και προσωπικού και όχι αύξηση,

• Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν προσληφθεί 52 άτομα με «ειδικές διαδικασίες» πρόσληψης,

• Αριθμός ατόμων που προσλήφθηκαν, δεν έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα από τα Σχέδια Υπηρεσίας ακαδημαϊκά τους προσόντα, χωρίς η διοίκηση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια γι’ αυτή την εκκρεμότητα.

• Εγκρίθηκε προσχέδιο εσωτερικών κανονισμών, χωρίς την άποψη του Νομικού Συμβούλου, που παρέχει τη δυνατότητα στον Γενικό Διευθυντή να παρακάμψει τη γραπτή εξέταση και να διεξάγει μόνο προφορική εξέταση για πρόσληψη συνεργατών ορισμένου χρόνου και εξειδικευμένων καθηκόντων, κάτι που επιτρέπει προσλήψεις χωρίς επαρκώς διαφανείς διαδικασίες.

• Δεν αξιοποιείται η πληθώρα ικανότατου προσωπικού που ήδη εργάζεται στο ΡΙΚ αλλά αντίθετα γίνονται ασταμάτητα προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία προχωρήσει άμεσα σε σχετική έρευνα για τις δαπάνες του ΡΙΚ.

Εμείς θα αναμένουμε αυτά τα στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας πριν να τοποθετηθούμε επί οποιουδήποτε προϋπολογισμού.

Αναμένουμε επίσης ένα σαφέστατο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του εξορθολογισμού του Ιδρύματος.

Η κακοδιαχείριση πρέπει να σταματήσει προς όφελος των φορολογούμενων, της μεγάλης πλειοψηφίας των αδικημένων εργαζομένων στο ΡΙΚ και για το καλό της κοινωνίας.