ΔΗΚΟ: Η κακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, έχει αποδομήσει το κράτος πρόνοιας

Σε δήλωσή της, η συντονίστρια Προεκλογικού Προγράμματος του ΔΗΚΟ, Αναστασία Παπαδοπούλου, τόνισε ότι η κοινωνική αποστολή του κράτους δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης. Είναι υποχρέωση, στην οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί

Η κακή διαχείριση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, έχει αποδομήσει το κράτος πρόνοιας, τόσο, ώστε να μην καλύπτει την αποστολή του. Στην Κύπρο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η αξιοπρεπής διαβίωση έχει παραχωρήσει τη θέση της στον εφιάλτη της αβεβαιότητας, της φτώχειας και της κοινωνικής απαξίωσης.

Είναι πραγματικά θλιβερό, την ώρα που η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ περηφανεύεται για τα “κατορθώματα” της, να αγνοεί εσκεμμένα την πραγματικότητα.

Ότι δηλαδή:

– Χιλιάδες εργαζόμενοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν αφεθεί χωρίς πραγματική στήριξη
– Η κοινωνική αναταραχή φουντώνει εναντίον της διαφθοράς και του κυβερνητικού αυταρχισμού
– Οι ανισότητες εντείνονται και οι περιορισμοί βασικών ελευθεριών έχουν καταστεί ο κανόνας αντί η εξαίρεση. Και αυτό λόγω της αναποτελεσματικότητας μιας κυβέρνησης που αντί ανθρώπους, βλέπει μπροστά της μόνο αριθμούς.

Πρέπει επιτέλους να αλλάξει η αντίληψη για το στόχο και το περιεχόμενο της κοινωνικής πολιτικής στην Κύπρο. Δεν μας ενδιαφέρει ένα κράτος πρόνοιας που περιορίζεται σε πολιτική επιδομάτων. Στόχος οφείλει να είναι η υποστήριξη κοινωνικών θεσμών και λειτουργιών που οδηγούν στην αποκατάσταση της ευημερίας και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα η διαχείριση της κρίσης και η ανάκαμψη, πρέπει να περνούν μέσα από την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι προτάσεις μας μπορούν, εάν υιοθετηθούν από την κυβέρνηση, να στηρίξουν ουσιαστικά την οικονομία και την κοινωνία, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους και τις ευάλωτες ομάδες που πλήττονται περισσότερο.

Η αντιμετώπιση μίας πολύπλευρης και παρατεταμένης κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε, οφείλει να περνά μέσα από την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προτεραιότητα μας, είναι οι συνάνθρωποι μας που χρειάζονται την υποστήριξη μας. Ένα σύγχρονο σύστημα πρόνοιας με όρους δίκαιης κοινωνικής κατανομής.