ΔΗΚΟ-ΕΥΡΩΚΟ: Πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου

Νικόλας Παπαδόπουλος και Δημήτρης Συλλούρης συναντήθηκαν σήμερα για συζήτηση της εγγραφής και συζήτησης από την Βουλή των Αντιπροσώπων θέματος που αφορά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

 

ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ συμφωνούν δηλώνοντας ότι τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν ότι μπορούν αν επιτευχθούν βελτιώσεις και διατυπώνοντας τη θέση ότι η συνεργασία και η στήριξη της Βουλής θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ , Δημήτρης Συλλούρης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην εμβάθυνση της εφαρμογής του μνημονίου υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση.

Πρόσθεσε ότι επειδή το κόμμα του υπερψήφισε το μνημόνιο, η ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση γίνεται μεγαλύτερη ευθύνη για το ΕΥΡΩΚΟ, όπως και η ευθύνη να εφαρμοστεί σωστά και αποτελεσματικά και την ανάλογη ευαισθησία προς την οικονομία, την κοινωνία και το λαό.

Δήλωσε περαιτέρω ότι συμφωνεί με την πρόταση για εγγραφή και συζήτηση στη Βουλή της αναγκαιότητας για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

“Γι αυτό και δεν καταλαβαίνω γιατί να μην είμαστε όλοι συστρατευμένοι” ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ προσθέτοντας ότι όταν το θέμα εγγραφεί προς συζήτηση στη Βουλή, ούτως ή άλλως θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως με το πρόσφατο παράδειγμα των νόμων για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, καταδεικνύει ότι μπορούσαν να γίνουν αλλαγές, όπως και έγιναν και ότι εάν η Τρόικα προετοιμαζόταν να μην αντιδρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υποχρεώνονταν να αναπέμψει τους νόμους.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε περαιτέρω ότι η Τρόικα δήλωσε ενώπιον της Βουλής ότι το μνημόνιο είναι ζωντανό κείμενο και μπορεί να αλλάζει και είπε ότι πέρα από την εφαρμογή του ΔΗΣΥ πρέπει να βελτιωθεί και η πρόνοια του μνημονίου για ιδιωτικούς και δημόσιους συνεταιρισμούς  και άλλα ζητήματα.

Υπενθύμισε ότι θέση του ΕΥΡΩΚΟ ήταν πως πριν την πρόσκληση από την Τρόικα έπρεπε να είχε καθοριστεί το πολιτικό πλαίσιο και μετά τα επιμέρους και ανέφερε ότι σε άλλες χώρες καθορίζονται οι στόχοι και επαφίεται στην ίδια τη χώρα να καθορίσει τις διαδικασίες και τους τρόπους σε αντίθεση με εμάς που εξετάζουν κάθε λέξη και γραμμή και διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα της σύνταξη νομοσχεδίου γεγονός το οποίο για εμάς είναι αδιανόητο πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας  Παπαδόπουλος είπε ότι η συζήτηση στοχεύει στον καθορισμό ενός εθνικού πλαισίου επαναδιαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι συμφωνεί πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης προνοιών του μνημονίου οι οποίες αποδείχθηκαν, καταφανώς, προβληματικές .

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η διαπίστωση των τελευταίων 18 μηνών είναι ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία χρήζουν βελτίωσης και ότι η Κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται το μνημόνιο καθημερινά και σε κάποιους του τομείς το έχει αλλάξει.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στον τραπεζικό τομέα, το ΓΕΣΥ την Τοπική Αυτοδιοίκηση το έχει αλλάξει και είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, προσθέτοντας ότι αφού το μνημόνιο αλλάξει για το ΔΗΚΟ είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να μην αλλάζει προς το χειρότερο.

“Με αυτή την πρωτοβουλία και εφόσον αρχίσει μια συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα προσπαθήσουμε με καλή πίστη να ενισχύσουμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης που είναι, ο διαπραγματευτής μας”, είπε και διευκρινίζοντας ότι “η Βουλή δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την Τρόικα”, είπε ότι η εκτελεστική εξουσία και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν καθήκον να ακούσουν τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις του Κοινοβουλίου και να επιδιώξουν βελτιώσεις στο μνημόνιο προς όφελος ολόκληρου του λαού”.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός συμφωνημένου εθνικού σχεδίου διαπραγμάτευσης.

Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα, οι οποίες είναι κάθ΄όλα σεβαστές και ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα επιδιώξει διαβουλεύσεις με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες περιλαμβανομένης της ομάδας του ΔΗΣΥ, καθώς όπως είπε είναι προς το συμφέρον του τόπου και ενισχύει τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας η στήριξη από όλα τα κόμματα.

Στην ερώτηση εάν πρέπει να αναμένεται συνάντηση του ΔΗΚΟ με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να συζητήσει με οποιοδήποτε κόμμα έχει επιδείξει ενδιαφέρον στην πρωτοβουλία για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα ο ΔΗΣΥ δεν επέδειξε ενδιαφέρον και δεν όρισε εκπρόσωπο ο οποίος θα διαβουλευθεί με τον εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ και επανέλαβε τη ετοιμότητα του ΔΗΚΟ για εποικοδομητικό διάλογο.

Ο  κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα αφορά πρόνοιες του μνημονίου που αποδείχθηκαν προβληματικές, όπως είναι το κεφάλαιο που αφορά την τραπεζική κρίση, το οποίο δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας.

Είπε επίσης ότι πρέπει να επανεξετασθούν το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων, της ανάπτυξης, τα ψηλά επιτόκια, ο επαναπατρισμός κεφαλαίων που έφυγαν από την κυπριακή οικονομία λόγω του κουρέματος, που πρέπει να συζητηθούν με την κυβέρνηση για να βελτιωθούν οι σχετικοί όροι του μνημονίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε τέλος ότι δεν μπορεί να παρακολουθούμε χειροτέρευση του μνημονίου και να παρακολουθούμε αδρανείς, αλλά πρέπει να συμβάλουμε στη βελτίωση του.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι πολύ διαφορετικό να προσπαθείς την τελευταία στιγμή να βελτιώνεις νομοσχέδια υπό εκβιαστικά διαλείμματα και άλλο να διαμορφώνεις το μνημόνιο.

Ερωτηθείς για την αποχώρηση της Συμμαχίας Πολιτών από την πρωτοβουλία, είπε πως από τη στιγμή που το θέμα εγγράφεται στη Βουλή, όλα τα εν Βουλή κόμματα, ακόμα και αυτά που διαφωνούν θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους .