ΔΗΚΟ: Επικίνδυνο το έγγραφο Άιντα εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα 

Ανακοίνωση του Δημοκρατικού κόμματος για το έγγραφο Άιντα:

Είμαστε υποχρεωμένοι να σχολιάσουμε τα σημερινά δημοσιεύματα στο τύπο, που αναφέρονται με λεπτομέρεια στο έγγραφο Άιντα για την Ασφάλεια και τα οποία δημοσιεύματα, προφανώς προέρχονται από την ανεπίσημη ενημέρωση που έλαβαν δημοσιογράφοι από κυβερνητικές πηγές.

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία, που εντοπίζουμε στα δημοσιεύματα, ότι το έγγραφο Άιντα δεν περιέχει μόνο τις θέσεις των μερών στην Ασφάλεια, αλλά προχωρά σε διαπιστώσεις και συμπεράσματα.

Προκύπτουν τεράστια ζητήματα αλλά και κίνδυνοι από συγκεκριμένες αναφορές στο έγγραφο Άιντα όπως:

• Το ότι έχει αποφασιστεί ότι αυτό που επιδιώκεται δεν είναι η κατάργηση αλλά η «αντικατάσταση» του υφιστάμενου συστήματος ασφάλειας.• Αναφέρεται το έγγραφο σε Συνθήκη Εφαρμογής (Treaty of Implementation), υπονοώντας ότι μεθοδεύεται η αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960.
Με αυτό τον τρόπο ο κ. Άιντε επαναφέρει την ιδέα της «Συνθήκης για τη Νέα Κατάσταση Πραγμάτων (Treaty for the New State of Affairs in Cyprus)» που υπήρχε στο Σχέδιο Ανάν και η οποία περιελάμβανε παρόμοιες ρυθμίσεις με αυτές που υπάρχουν στη «Συνθήκη Εφαρμογής (Treaty of Implementation)» την οποία σχολιάζει εγκωμιαστικά στο έγγραφο του.

• Προκύπτουν πολλά ζητήματα από το γεγονός ότι αυτή τη Συνθήκη δεν θα την υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η «Ενωμένη Κύπρος». Υπενθυμίζεται πως με βάση τη νομική γνωμάτευση την οποία είχε εξασφαλίσει η πλευρά μας πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης του περασμένου Ιανουαρίου, επισημαίνονται σοβαρότατοι κίνδυνοι σε ότι αφορά την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. • Ο κ. Άιντα φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να εντάξει το Σύνταγμα στην πτυχή της Ασφάλειας, κάτι που ήταν πάγια αξίωση της τουρκικής πλευράς.

Είναι προφανές ότι ο κ. Άιντα χρησιμοποίησε τη διαδικασία και τις θέσεις των πλευρών και προφανώς των Άγγλων για την Ασφάλεια, για να καθοδηγήσει το έγγραφο σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Επιπρόσθετα, αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν και όντως η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διατυπώσει ενστάσεις, διερωτόμαστε πως μπορεί να θεωρείται «κοινό» και «συμφωνημένο» αυτό το έγγραφο;

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η προχειρότητα και η έλλειψη προετοιμασίας χαρακτηρίζει τη δική μας πλευρά, καθώς ο κ. Αναστασιάδης άφησε εξ’ ολοκλήρου την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ. Άιντα και στους βρετανούς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέα τετελεσμένα, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας.
Καλούμε τον κ. Αναστασιάδη, να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο:

• Για να συζητηθούν οι σοβαρότατοι κίνδυνοι, που προκύπτουν από το έγγραφο Άιντα.• Για να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, κατά πόσο θα εγκριθεί αυτό το έγγραφο από την πλευρά μας.• Για να συζητηθεί το κατά πόσο αυτό το έγγραφο πρέπει να καθοδηγήσει τη διαπραγμάτευση στο κεφάλαιο της Ασφάλειας. Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γι’ αυτό απαιτείται συνδιαβούλευση.