ΔΗΚΟ: Επιβεβλημένη η παραίτηση ή η παύση του Υπουργού Οικονομικών

Επιβεβλημένη η παραίτηση ή η παύση του Υπουργού Οικονομικών, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ μετά από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, σε σημερινή συνεδρίαση του, συζήτησε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατισμού καθώς και την αντίδραση της κυβέρνησης και ανακοινώνει τα εξής:

  • Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής είναι πλήρως τεκμηριωμένο και αποτελεί σημείο αναφοράς σε σχέση με την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή.
  • Η προκλητική περιφρόνηση του πορίσματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και το σύνολο της κυβέρνησης και η αποποίηση οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης, συνιστά αλαζονική συμπεριφορά, η οποία πλήττει τους θεσμούς, πλήττει την οικονομία, πλήττει την αξιοπιστία της χώρας μας και πλήττει στο τέλος της ημέρας και την ίδια τη δημοκρατία.
  • Στο πόρισμα καταγράφεται ρητά και με σαφήνεια ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, από το 2013 και μετά.
  • Επαναλαμβάνουμε ότι η παραίτηση ή η παύση του Υπουργού Οικονομικών είναι επιβεβλημένη. Αντίθετα η παραμονή του ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης πολιτικής αστάθειας και πλήττει την αξιοπιστία της χώρας.
  • Είναι προφανές πως η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί τα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία ολόκληρη.
  • Καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα να συνεχίσει τις έρευνες για τις πιθανές ποινικές και αστικές ευθύνες, όπως αυτές διαπιστώνονται στο πόρισμα και να προχωρήσει σε ανάλογες διώξεις.
  • Επαναλαμβάνουμε τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος υπέρ της διαφάνειας και της δημοσιοποίησης στοιχείων αναφορικά με τις διαγραφές δανείων ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα Μη –Εξυπηρετούμενα Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.
  • Παρατηρούμε με λύπη μας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος επέλεξαν την οδό της περιφρόνησης της Επιτροπής, της υπόσκαψης των θεσμών, της αμφισβήτησης του πορίσματος και της κοροϊδίας του κυπριακού λαού.