ΔΗΚΟ – Επέτειος 37 χρόνων ιστορίας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Με την ευκαιρία της σημερινής 37ης επετείου της ίδρυσης του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Βουλευτής του Κόμματος κ. Άγγελος Βότσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η σημερινή 37η επέτειος της ίδρυσης του Δημοκρατικού Κόμματος βρίσκει την Κύπρο σε μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας.

Ο κυπριακός λαός βιώνει τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τους απεχθείς και σκληρούς όρους του μνημονίου της τρόικα. Παράλληλα, η Κύπρος διέρχεται μια περίοδο σοβαρής κρίσης αρχών, θεσμών και αξιών, καθώς και μια κρίση πολιτική.

Αυτές τις τόσο δύσκολες και κρίσιμες ώρες για τον τόπο και τον λαό μας, το ΔΗ.ΚΟ., με πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των καθηκόντων του και συνειδητοποιώντας παράλληλα την ανάγκη για ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, συντάσσεται με την κοινωνία στη μεγάλη προσπάθεια για επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας και του κυπριακού κράτους.

Βρίσκεται σε πορεία ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης με στόχο να προσφέρει ένα Νέο Κέντρο για μια Νέα Κύπρο.

Συντάσσεται με την κοινωνία και ταυτίζεται με τα οράματα και τις προσδοκίες της, κηρύσσοντας πόλεμο στα όποια κατεστημένα και συμφέροντα έφεραν την Κύπρο και το λαό μας στη σημερινή κατάσταση.

Δίνει προτεραιότητα στις προτεραιότητες της κοινωνίας και των πολλών, κυρίως, στις προτεραιότητες της μεσαίας τάξης του λαού μας και των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Έχοντας ως πυξίδα τον τρίπτυχο Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και ως σταθερά θεμέλια και βάθρα τις αρχές και τις αξίες και το ιδεολογικό πλαίσιο που έθεσε ο ιδρυτής του Κόμματος, αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού, το ΔΗ.ΚΟ. παραμένει αποφασιστικά στις επάλξεις των εθνικών, κοινωνικών και οικονομικών αγώνων του κυπριακού λαού ως δύναμη ευθύνης, διεκδίκησης και συνέπειας.

Το ΔΗ.ΚΟ:
1. Επανα-ιεραρχεί τις σημερινές προτεραιότητες και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπιστεί και θα διεκδικήσει τα εθνικά δίκαια και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού.

2. Εμμένει σε μια δίκαιη, έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και των θεσμών, θα θέτει τέρμα στη τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του.

3. Απορρίπτει εκβιαστική διασύνδεση της λύσης του κυπριακού με τη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση της Κύπρου και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

4. Εργάζεται για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο και την τρόικα.

5. Απαιτεί κάθαρση και εξυγίανση, με απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για τη σημερινή οικονομική κρίση.

6. Καλεί σε εθνική συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση και εθνική συστράτευση.

7. Στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας και αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και των θεσμών του.8. Αντιμάχεται τον ετσιθελισμό και την τιμωριτική στάση και συμπεριφορά της τρόικας και κάποιων ισχυρών παραγόντων της Ε.Ε. και αγωνίζεται για την επικράτηση της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Η Κύπρος βρίσκεται σε μια νέα εποχή. Μπροστά σε νέα σκληρά δεδομένα και απέναντι σε μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα.Το πολιτικό σύστημα καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Να εκπληρώσει το χρέος του προς την πατρίδα, το λαό μας, τις νέες γενιές.

Αυτό το χρέος το ΔΗ.ΚΟ. υπόσχεται πως δεν θα το αφήσει ανεξόφλητο.