ΔΗΚΟ: Είναι αδιανόητο η Ε/κ πλευρά να λειτουργήσει κάτω από καθεστώς εκφοβισμού

Είναι αδιανόητο, η Ελληνοκυπριακή πλευρά να λειτουργήσει κάτω από το καθεστώς εκβιασμού και εκφοβισμού, το οποίο η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλει, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ:

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ευελπιστούμε ότι, μετά την – έστω και εκ των υστέρων – ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις συναντήσεις του με τη σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, θα διεξαχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο μια παραγωγική συζήτηση για την παρούσα φάση του κυπριακού και τα μελλοντικά βήματα.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι αδιανόητο, η Ελληνοκυπριακή πλευρά να λειτουργήσει κάτω από το καθεστώς εκβιασμού και εκφοβισμού, το οποίο η Τουρκία, με την προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκει να επιβάλει.

Ούτε και πρέπει να επιτραπεί η επιβολή ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, που εκβιαστικά συνδέονται με το ρόλο και την αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Σε ότι αφορά το θέμα των λεγομένων «όρων αναφοράς», το Δημοκρατικό Κόμμα διαφωνεί με ενέργειες, που θα επιτρέψουν στην τουρκική πλευρά να κατοχυρώσει προτάσεις στην εσωτερική πτυχή του κυπριακού, οι οποίες πλήττουν τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα μιας πιθανής συμφωνίας, χωρίς μάλιστα καν να είναι ξεκάθαρη η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή πρέπει η πλευρά μας να προβεί σε εκείνες τις διπλωματικές ενέργειες έτσι ώστε η Λευκωσία να τύχει στήριξης στη θέση της για σεβασμό της κυριαρχίας της και του δικαιώματος της να χειρίζεται τον φυσικό της πλούτο.

Απέναντι στην τουρκική παράνοια, την παρανομία και τον επεκτατισμό της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αντιτάξει τον γεωστρατηγικό της ρόλο, ο οποίος θα λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, των λαών της περιοχής και των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.