ΔΗΚΟ: Δυστυχώς, τα «παράθυρα» της χαλαρής ομοσπονδίας, άνοιξαν την όρεξη της Τουρκίας

Δυστυχώς, τα «παράθυρα» της χαλαρής ομοσπονδίας, άνοιξαν την όρεξη της Τουρκίας, που θέτει επίσημα πλέον το απαράδεκτο μοντέλο «δυο κρατών», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

«Η ανάρτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση του με την Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, αποδεικνύει την αποθράσυνση της Τουρκίας η οποία επίσημα πλέον αξιώνει, την απαράδεκτη για εμάς, λύση «δυο κρατών».

Αποδεικνύει επίσης αυτό που ως ΔΗΚΟ λέγαμε πάντα: ότι κύριος υπαίτιος για τη μη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία.

Παράλληλα όμως, σήμερα ο κυπριακός ελληνισμός καλείται να πληρώσει τα λάθη της αποτυχημένης πολιτικής του κατευνασμού που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και έχει αποθρασύνει την τουρκική πολιτική.

Το ΔΗΚΟ καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει τη δέουσα προσοχή και να βρει τρόπο να απεγκλωβιστεί από την παγίδα στην οποία η ίδια έπεσε όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άνοιγε θέμα χαλαρής ομοσπονδίας.

Εμείς, είχαμε προειδοποιήσει ότι η προβολή της συγκεκριμένης ορολογίας, θα έδινε την ευκαιρία στην Τουρκία να προωθήσει τις γνωστές και απαράδεκτες θέσεις της για «δύο κράτη».

Τον Οκτώβριο του 2018 λέγαμε ότι:

«ήταν λάθος του Προέδρου της Δημοκρατίας ν’ ανοίξει θέμα χαλαρής ομοσπονδίας διότι με αυτό τον τρόπο άνοιξε τις κερκόπορτες για τη συζήτηση νέων μορφών λύσης του κυπριακού. Δυστυχώς βλέπουμε ότι η Τουρκία που επιδιώκει να έχει μια συζήτηση πάνω σε αυτό το πλαίσιο, πήρε την ευκαιρία να θέσει επίσημα το μοντέλο των «δυο κρατών».

Δυστυχώς, αυτό είναι που βλέπουμε να γίνεται σήμερα.

Ως Δημοκρατικό κόμμα θεωρούμε καταστροφικές για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και για τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού, τις λύσεις συνομοσπονδίας ή δυο κρατών.»