ΔΗΚΟ: Δεν θα επιτρέψουμε να υποσταλεί η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διακήρυξη του ΔΗΚΟ για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η ημέρα της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ημέρα μνήμης και τιμής, γι’ αυτούς που αγωνίστηκαν και που έδωσαν τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959, ο οποίος προηγήθηκε της ανεξαρτησίας, γι’ αυτούς που πολέμησαν κατά της τουρκοανταρσίας που στόχευε στην διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτούς που αντιστάθηκαν στην προσπάθεια για κατάλυση της δημοκρατίας, γι’ αυτούς που στάθηκαν απέναντι στις τουρκικές ορδές στον προδομένο πόλεμο του 1974.

Η ίδρυση του κράτους μας, δεν ήταν το ευκταίο, αλλά ήταν μεγάλο επίτευγμα και αποδείχτηκε η ασπίδα και το δόρυ του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Δεν είναι τυχαίο, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, η Κυπριακή Δημοκρατία υπονομεύται συνεχώς.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η Τουρκία επιδιώκει λυσσαλέα την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το προσπάθησε, είτε δια της τουρκικής ανταρσίας, είτε δια της εισβολής, είτε δια της παράνομης απόσχισης και της ίδρυσης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, αλλά απέτυχε παταγωδώς

Η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο, ως το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο, μέλος του ΟΗΕ και από το 2004 προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, πρώτη προτεραιότητα ήταν ανέκαθεν η προστασία της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνέχιση της ύπαρξής της και θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, η λύση του κυπριακού να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, είτε λόγω ολιγωρίας, είτε λόγω αυταπάτης, είτε λόγω υποχωρητικότητας κάποιων ηγεσιών της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, επιτράπηκε η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού, έχουν καταγραφεί ενέργειες και υποχωρήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενόψει της κινητικότητας στο κυπριακό, το Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει να υποσταλεί η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για χάρη δήθεν «μετεξέλιξής» της ή και για άλλες ψεύτικες υποσχέσεις.

Το χρωστάμε σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτή τη σημαία.

Το οφείλουμε στις επόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου.