ΔΗΚΟ για συμπληρωματικό προϋπολογισμό: Ανεπαρκές το ποσό για τη συνέχιση των ειδικών σχεδίων

Ανεπαρκές το ποσό για τη συνέχιση των ειδικών σχεδίων, ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, πρόεδρος της κοινοβουλευτικές επιτροπής οικονομικών.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός

«Η επιτροπή οικονομικών σήμερα συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις βουλευτικές εκλογές με τη νέα της σύνθεση με δύο θέματα. στην ημερήσια διάταξη.

Το πρώτο είναι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 148 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και το δεύτερο θέμα με το πρόβλημα που προέκυψε με την ακύρωση των διορισμών του εφόρου φορολογίας και των βοηθών εφόρων φορολογίας.

Όσον αφορά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα κρίναμε το ποσό των 20 εκατομμυρίων το οποίο απαιτείται από την πλευρά της Κυβέρνησης για την συνέχιση των ειδικών σχεδίων για τη στήριξη της οικονομίας είναι προφανώς κατά την άποψή μας ανεπαρκές καθότι η οικονομία καθώς και πολλοί εργαζόμενοι όχι μόνο αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα αλλά θα πρέπει μελλοντικά να τύχουν ιδιαίτερης στήριξης.

Άρα είναι η θέση μας ότι το ποσό των 20 εκατομμυρίων δεν θα είναι αρκετό για να στηριχτούν οι τομείς της οικονομίας και οι εργαζόμενοι που υπέφεραν και θα συνεχίσουν να υποφέρουν λόγω της πανδημίας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουμε θέσει πάρα πολλές φορές την ανάγκη για υποστήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων ιδιαίτερα στα θέματα της καταβολής των ενοικίων δηλαδή της στέγασης των επιχειρήσεων και των λειτουργικών εξόδων και δεν μπορεί η υποστήριξη να παραμένει μόνον στην επιμέρους υποστήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Όσον αφορά τα θέματα των χαμηλοσυνταξιούχων εκφράσαμε στον Υπουργό Οικονομικών την ανησυχία μας γιατί αυξάνονται και πληθύνονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι δυστυχώς στον τόπο μας και θέσαμε Επίσης υπόψη του ότι η αποκοπή του 12% ιδιαίτερα από συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις πρέπει να τύχει αναθεώρησης.

Όσον αφορά το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το οποίο εγκρίθηκε κατά την προηγούμενη σύνοδο της Βουλής και για το οποίο υπήρχαν διάφορα αιτήματα μέσα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό τέθηκε ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών αλλά και της κυβέρνησης ότι ο στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η μεταφορά υπηρεσιών από το υπουργείο εργασίας στο  υφυπουργείο κοινωνικής  πρόνοιας αλλά θα πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή και ο στόχος της Κυβέρνησης να είναι, οι διαδικασίες έγκρισης ή απόρριψης επιδομάτων να είναι πολύ πιο γρήγορες πολύ πιο αποτελεσματικές, να έχουν νέες διαδικασίες, εύρυθμες και σύγχρονες που να μην απαιτούν γραφειοκρατία η πολύμηνη αναμονή, γιατί η καθυστέρηση στην καταβολή επιδομάτων είναι  ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολύς κόσμος μέχρι σήμερα και δεν βλέπουμε την οποιαδήποτε ενημέρωση την οποιαδήποτε εισήγηση από την πλευρά της Κυβέρνησης έτσι ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα με τη δημιουργία του υφυπουργείου.

Την ίδια στιγμή όσον αφορά τα θέματα της Πολιτικής Αεροπορίας όπου και αυτά περιέχονται μέσα στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, θέσαμε ερωτήσεις και ζητήσαμε ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία για την μεταστέγαση και την πλήρη λειτουργία πλέον του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας στις νέες κτιριακές Εγκαταστάσεις στην Κοκκινοτριμιθιά, για τις οποίες ο φορολογούμενος πολίτης έχει καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια κόστος και παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς καμία εκμετάλλευση δημιουργώντας έτσι ακόμα ένα πρόβλημα στη λειτουργία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με την ακύρωση του διορισμού του εφόρου φορολογίας υπήρξε η πρόταση από την πλευρά της Κυβέρνησης για να ανατεθούν οι αρμοδιότητες του εφόρου φορολογίας και των βοηθών εφόρων φορολογίας στον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

Μετά από συζήτηση που προέκυψε στην επιτροπή Οικονομικών τέθηκε υπόψη του Υπουργού Οικονομικών η άποψη ότι εάν θα εγκριθεί τελικά, θα πρέπει να έχει μία σύντομη χρονική διάρκεια καθότι δεν μπορεί να μείνει στο διηνεκές η νομική δυνατότητα στην πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας να αναθέτει τις αρμοδιότητες και τις λειτουργίες του εφόρου φορολογίας στον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

Με αυτές τις εισηγήσεις η συζήτηση συνεχίζεται σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών και βεβαίως πρέπει να πούμε ότι το πρόβλημα το οποίο προέκυψε με τον διορισμό του εφόρου φορολογίας και οι αποφάσεις που πάρθηκαν από την πλευρά της Κυβέρνησης και πάλι καλείται η Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα να λύσει προβλήματα που προέκυψαν από τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας των προηγούμενων ετών.»