ΔΗΚΟ: Απορρόφηση Ευρωπαικών κονδυλίων

Ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της διαδικασίας απορρόφησης Ευρωπαϊκών Κονδυλίων

Η χαμηλή απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Κύπρο, όπως καταγράφεται στην «στρατηγική έκθεση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Πρόκειται για μια εγκληματική αμέλεια που πρέπει να μας αφυπνίσει αμέσως.

Εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε αυτό το διάστημα, το κράτος δεν έχει την πολυτέλεια απώλειας, όχι μόνο τέτοιων  σημαντικότατων χρηματοδοτικών πόρων, αλλά ούτε του ελάχιστου προσφερόμενου ποσού.

Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τους φορείς και τις αρχές που διαχειρίζονται τα εν λόγω κονδύλια, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βελτιωθεί ο βαθμός απορρόφησης τους.

Επιπρόσθετα, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της δέσμευσης του που καταγράφεται στο προεκλογικό του πρόγραμμα για δημιουργία ενός Κεντρικού ευέλικτου και αποτελεσματικού Φορέα άντλησης, διαχείρισης και προώθησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η επανεξέταση και η δημιουργία νέων απλοποιημένων διαδικασιών τόσο κατά το στάδιο υποβολής όσο και κατά το στάδιο της αξιολόγησης των αιτήσεων, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκδήλωσης μεγαλύτερου ενδιαφέροντος αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.