ΔΗΚΟ: Ανησυχίες για ενδεχόμενο διαχωρισμό της τρ. Κύπρου

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Άγγελος Βότσης προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:

Το Δημοκρατικό Κόμμα μελετά με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα που προκύπτει σε σχέση με τον ενδεχόμενο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε αναπτυξιακή Κτηματική και Εμπορική.

Πρόκειται για ένα θέμα περίπλοκο και πολύ ευαίσθητο.

Το ζήτημα, ωστόσο δεν είναι μόνο το ποιος θα πάρει μια τέτοια απόφαση ή πότε θα την πάρει. Το ζήτημα είναι αν μια τέτοια απόφαση είναι σωστή και αν είναι προς όφελος των άμεσα εμπλεκομένων, δηλαδή των καταθετών, των οφειλετών και της ίδιας της Τράπεζας. Και, φυσικά, τι είναι εκείνο που εξυπηρετεί πραγματικά την κυπριακή οικονομία.

Μας ανησυχεί ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος. Ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα θα έπρεπε να ήταν προϊόν εντατικού διαλόγου και όχι διάλογος μέσω ΜΜΕ, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή και αναστάτωση.

Προτού κάποιος τοποθετηθεί σε τέτοιες προτάσεις θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν κάποια θέματα ιδιαίτερα σημαντικά.

Εννοούμε την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να καταστούν εξυπηρετούμενα.

Αυτό μπορεί να γίνει:

με μείωση των επιτοκίων,

την παράταση του χρόνου αποπληρωμής ,

την μείωση της δόσης με περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή.

Εννοούμε, παράλληλα, την προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Τέλος, θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι κάθε πρόταση που τίθεται ενώπιον μας να την μελετούμε με όλη την απαραίτητη σοβαρότητα, να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, για να μπορέσουμε έτσι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα κρίσιμα και πολύπλοκα θέματα που έχουμε ενώπιον μας.