ΔΗΚΟ: Ανησυχία για την αντιπαράθεση Υπ. Οικονομικών – Κεντρικής Τράπεζας και Δ.Σ. της Τρ. Κύπρου

Ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος αναφορικά με τα σημερινά δημοσιεύματα για την Τράπεζα Κύπρου:

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία, που διαπιστώνουμε μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης – Κεντρικής Τράπεζας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, σε μια κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Αν ευσταθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, που φέρουν τον Υπουργό οικονομικών και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να έχουν απειλήσει την παύση διοικητικών συμβούλων, επειδή κατ’ ισχυρισμό, δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, τότε κάτι τέτοιο αποτελεί ωμή, αθέμιτη και αδόκιμη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία μιας συστημικής τράπεζας, που θυμίζει την προηγούμενη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επιδιώκει να οδηγήσει την Τράπεζα Κύπρου σε μία παρατεταμένη κρίση, την ίδια στιγμή που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρώτιστος στόχος για την κυπριακή οικονομία, αποτελεί η άντληση κεφαλαίων ενόψει των τεστ αντοχής του ερχόμενου Οκτωβρίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα πρυτανεύσει η λογική.

Καλούμε την Κυβέρνηση, τη Κεντρική Τράπεζα και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου να αφήσουν τα παιχνίδια εξουσίας και να συνεργαστούν για να επικεντρωθούν στο ζητούμενο: να κερδηθεί το στοίχημα ανάκτησης της εμπιστοσύνης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.